Madrid geeft niet op: Guardia Civil saboteert stemcomputers voor onafhankelijkheidsreferendum van morgen

Madrid geeft niet op: Guardia Civil saboteert stemcomputers voor onafhankelijkheidsreferendum van morgen

De lokale Catalaanse overheid wil morgen een onafhankelijkheidsreferendum houden, maar de Spaanse centrale overheid doet er alles aan om dat onmogelijk te maken. De politie heeft nu de computers gesaboteerd om elektronisch mee te stemmen. Zowel voor- als tegenstanders van het referendum zijn massaal op straat gekomen. De toon in beide kampen is vrij scherp.

De Guardia Civil is binnengevallen in het Catalaanse Technologie- en Communicatiecentrum en heeft de software om elektronisch mee te stemmen onschadelijk gemaakt. Volgens Madrid is het nu “absoluut onmogelijk” geworden om een referendum te houden.

Hevige spanningen

Ook is de Guardia Civil momenteel alle locaties waar gestemd zou worden aan het ontruimen en verzegelen. Dat zou ondertussen al bij zo’n 1.300 van de ongeveer 2.300 locaties gebeurd zijn. Tegelijkertijd bezetten Catalaanse voorstanders van het referendum 163 scholen, waar normaal gestemd moet worden. Als zij tegen zes uur morgenochtend niet verdwenen zijn, riskeren ze een boete tot 300.000.

In Barcelona, Madrid en andere steden zijn vandaag duizenden gaan betogen om hun liefde voor de eenheid van Spanje te uiten. Ze zwaaiden met Spaanse vlaggen en scandeerden “Spanje is één”. Sommige manifestanten riepen dat de Catalaanse president Carles Puigdemont (Junts pel Sí) opgesloten moet worden.

Het andere kamp hield een gelijkaardige bijeenkomst in Barcelona. “Wij zijn geen criminelen”, zei de voorzitter van het Catalaanse parlement Jordi Sanchez (Iniciativa per Catalunya Verds) daar. “Wij zijn burgers die willen stemmen, en we zullen dat doen terwijl de wereld toekijkt.” “Zondag hebben we een afspraak met de toekomst”, zei Puigdemont. “En hetzelfde geldt voor maandag en de hele volgende week. Want we zullen beginnen te gaan met stevige stappen en met de soevereiniteit en de waardigheid die ze ons hebben proberen af te nemen. We zullen onszelf weer in de spiegel durven aan te kijken.”

5,3 miljoen Catalanen

De centrale overheid in Madrid probeert het referendum al weken tegen te houden. Eerder werden bij een inval al miljoenen papieren stembiljetten in beslag genomen. Toch zou het referendum nog steeds door kunnen gaan. Zo is de politie logistiek niet in staat om tegen morgenochtend alle kopieerapparaten in Catalonië in beslag te nemen en is er geen minimumaantal stemmen bepaald om het referendum geldig te verklaren. In totaal mogen 5,3 miljoen Catalanen gaan stemmen. De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ANC hoopt op een opkomst van ongeveer een miljoen mensen.

Gesponsorde artikelen