Madrid voert repressie nog wat op, opent nieuwe jacht op Catalaanse separatisten

Madrid voert repressie nog wat op, opent nieuwe jacht op Catalaanse separatisten

De repressie van de Spaanse overheid tegenover Catalaanse separatisten lijkt alleen maar toe te nemen. Gisteren zijn vijf leiders van separatistische Catalaanse partijen opnieuw achter de tralies gezet voor hun betrokkenheid bij het referendum over onafhankelijkheid van vorig jaar. Er zijn ook opnieuw Europese en internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen zes Catalaanse separatistische leiders, waaronder de afgezette president Carles Puigdemont. 

De vijf aangehouden politici waren op borgtocht vrij, maar mogen hun zaak toch niet in vrijheid afwachten. Het Spaanse hof vreest dat zij doorgaan met de onafhankelijkheidsstrijd, die in de ogen van Madrid illegaal is, of vluchten.

Het Hooggerechtshof in Madrid heractiveerde gisterenavond de aanhoudingsbevelen tegen Puigdemont en vier van zijn gewezen ministers, die in België verblijven. Spanje wil Carles Puigdemont vervolgen voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, na het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid eind oktober vorig jaar. Op rebellie staat een celstraf van maximum dertig jaar. In totaal wil de regering in Madrid zeker 25 Catalaanse politici voor rebellie veroordelen, werd gisteren bekend.

Ook is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Marta Rovira. Zij verblijft volgens Spaanse media in Zwitserland en weigerde eerder op de dag voor de rechtbank te verschijnen.

Stuurloos

Rovira volgt de separatisten die kort na het referendum het hazenpad kozen. Onder hen is ook de voormalige leider van Catalonië, Carles Puigdemont. Tegen hem en zijn gevluchte ministers heeft het hof een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Vier separatisten zitten al sinds het referendum van oktober vast.

Door het grote aantal leiders dat vastzit of is gevlucht, is Catalonië stuurloos. De deelstaat heeft geen leider sinds de legale verkiezingen in december, die werden gewonnen door de separatisten.

Voormalig regiopresident Puigdemont zag ervan af regiopresident te worden, omdat hij in ballingschap leeft. Hij schoof Jordi Sanchez naar voren, Maar omdat Sanchez gevangen zit, kan ook hij de deelstaat niet leiden. Eergisteren werd Jordi Turull aangedragen, maar hij werd gisteren opgepakt.

Gesponsorde artikelen