Mag ik dan nu, als jonge vrouw in 2016, wakker worden uit deze f*cking nachtmerrie?

Mag ik dan nu, als jonge vrouw in 2016, wakker worden uit deze f*cking nachtmerrie?

Woede, verontwaardiging en afgunst. Die gevoelens komen in mij op terwijl ik besef dat Donald J. Trump echt de nieuwe Amerikaanse president is geworden. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een seksistische man, die ervan beschuldigd wordt tientallen vrouwen aangerand te hebben, nu één van de machtigste landen ter wereld mag leiden? Het ontgaat mij, als jonge vrouw in 2016, volledig. 

Om 4.30 uur vanochtend ging mijn wekker. In een roes drukte ik op de snoozeknop en in een flits zag ik de tientallen breaking news-berichten op m’n gsm. “Donald Trump is leading“, zag ik staan en ik hoopte even dat ik gewoon nog niet goed wakker was. Mijn tweede wekker moest niet meer afgaan, ik was op slag wakker.

In mijn ergste nachtmerrie had ik niet verwacht dat iemand als Donald Trump president zou worden. We moesten geschiedenis schrijven vandaag, want voor het eerst kon een vrouw president worden van de Verenigde Staten, de First Lady ging First Gentleman worden en het glazen plafond kon gebroken worden. En wat hebben we in de plaats gekregen? Een seksistische, oude vent. Het contrast kan onmogelijk nog groter zijn.

Grab ‘em by the pussy

Het was duidelijk naïef om te denken dat we in 2016 als mens toch al rijp genoeg zijn om afscheid te nemen van het boys will be boys-excuus en we uitspraken als “grab ‘em by the pussy” simpelweg kunnen veroordelen en als seksistisch kunnen bestempelen.

Trump is bovendien ook niet vies om het klassieke argument te gebruiken dat vrouwen ‘erom vragen’ of dat het gewoon de ‘force of nature‘ is waar mensen niet aan kunnen ontkomen. “26,000 unreported sexual assults in the military-only 238 convictions. What did these geniuses expect when they put men & women together?“, tweette hij enkele jaren geleden. Sure, dat ze ‘samen worden gezet’ is het probleem, niet de rapeculture die momenteel heerst.

Uiteraard ging ik er ook van uit dat we allemaal respect zouden hebben voor vrouwen die het lef hebben om hun verhaal naar buiten te brengen over hoe ze aangerand of zelfs verkracht werden, zoals tientallen vrouwen gedaan hebben over Trump. Apparently I was wrong, want Trump stempelde de beschuldigingen gewoon af als “lastercampagne van de Clintons”. En dat was blijkbaar voldoende om z’n aanhangers te sussen.

Blijkbaar is het ook oké om vrouwen “fat pigs“, “dogs“, “slobs” en zelfs “disgusting animals” te noemen. Het is zelfs algemeen aanvaard, want een man die zulke dingen zegt kan blijkbaar president van één van de grootste machten ter wereld worden.

Women for Trump

Begrijp me niet verkeerd, ik vind absoluut niet dat vrouwen per se voor Hillary Clinton moesten stemmen simpelweg omdat ze vrouw is, neen. Hoe een vrouw daarentegen kan stemmen op een man die keer op keer denigrerende uitspraken doet over vrouwen, ontgaat mij volledig.

Toch blijkt uit de exit polls van CNN dat heel wat vrouwen wél op Trump hebben gestemd. Slechts 54 procent van de Amerikaanse vrouwen stemde op Clinton en maar liefst 42 procent stemde op Trump.

CNN

Moet ik boos zijn, kotsen of wenen? Ik weet het niet. Maar laat dit alstublieft gewoon één grote nachtmerrie zijn waar we allemaal uit kunnen ontwaken. Want seksisme op zo’n niveau, dat zou toch echt niet meer van onze tijd mogen zijn? Zeg dan nog eens dat feminisme niet meer nodig is.

Gesponsorde artikelen