Maggie De Block laat ‘medicinale cannabis’ toe, maar verwacht vooral niet dat je straks joints bij de apotheker haalt

Maggie De Block laat ‘medicinale cannabis’ toe, maar verwacht vooral niet dat je straks joints bij de apotheker haalt
epa

Het klinkt sexy: eindelijk medicinale cannabis in ons land. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) kiest helemaal niet voor toestanden zoals in Colorado of delen van Californië, waar marihuana op grote schaal legaal verhandeld wordt onder het mom van ‘medicijnen’. Neen, De Block laat enkel Sativex toe, een orale spray voor MS-patiënten.

Vorig jaar kreeg het erg veel aandacht: Maggie De Block zou cannabis via de apotheker gaan legaliseren. Het klopte niet meteen, maar zeker omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever quasi meteen liet weten dat een bijzonder slecht idee te vinden, was het hek even van de dam. “Maggie gaat cannabis legaliseren”, klonk het, maar dat was dus veel te kort door de bocht.

De Block gaat gewoon door

Want De Block zou De Block niet zijn als ze niet rustig het dossier verder zou afwerken. Want cannabis legaliseren, of massaal medicinale marihuana via apothekers gaan laten distribueren, dat is echt niet het plan waar De Block mee rondliep. Ze wilde gewoon één geneesmiddel, waar sporen van cannabis inzitten, op de lijst van toegestane geneesmiddelen laten zetten. Daar is het koninklijk besluit nu voor klaar, het dossier is dus bijna rond, zo weet de krant De Morgen. Eind juni is het zover.

Het gaat om een geneesmiddel om MS-patiënten te helpen, het werkt met actieve bestanddelen van cannabis: Sativex, een orale spray. Die moet dienen om patiënten die met spasmen kampen door de spierziekte beter te behandelen. Volgens De Block is ondertussen voldoende bewezen dat de spray echt werkt. Artsen kunnen dan voortaan de spray voorschrijven, enkel MS-patiënten hebben recht op terugbetaling. Dat zou overigens pas eind dit jaar rond zijn.

“Wij laten artsen de therapeutische vrijheid om dit soort therapie voor te schrijven. Dat is medisch gezien verantwoord en wetenschappelijk onderbouwd. Maar we beperken ons voorlopig tot dit éne geneesmiddel”, zegt De Block zelf vanmorgen op Studio Brussel.

Gesponsorde artikelen