Maggie De Block (Open Vld) wil sociale voordelen voetbalclubs en voetballers nu zelf aanpakken

Maggie De Block (Open Vld) wil sociale voordelen voetbalclubs en voetballers nu zelf aanpakken

Minister van sociale zaken Maggie De Block (Open Vld) zal zelf een plan uitwerken om de sociale voordelen van voetbalclubs en voetballers aan te pakken. De Pro League ging oorspronkelijk zelf deze problemen aanpakken, maar volgens Maggie De Block gaat het de foute richting uit. 

De Belgische voetbalwereld staat flink op z’n kop sinds het uitbreken van het schandaal rond fraude en omkoping. Toen het schandaal net was uitgebroken beloofden Marc Coucke en Pierre Francois, die voorzitter en CEO zijn van de Pro League, dat ze dit soort praktijken zouden aanpakken. De Pro League zou op 17 december met een nieuw hervormingsvoorstel komen, maar daar nu nog niets van te zien. Dus neemt minister van sociale zaken Maggie De Block (Open Vld) nu het heft in eigen handen.

“Het gaat de verkeerde richting uit”

Het enige wat er voorlopig uit die grote aangekondigde hervorming is gekomen, is een duidelijkere regeling rond de voetbalmakelaars, zoals Mogi Bayat. (Meer over deze spilfiguur in het voetbalschandaal, lees je hier.) “Onvoldoende”, laat Maggie De Block weten aan VRTNWS.

“Het blijft voorlopig erg stil rond die hervorming. De Pro League lijkt duidelijk niet de koe bij de horens te pakken. Integendeel. Wat ik de voorbije week gezien heb, gaat de verkeerde richting uit.” Volgens de bevoegde minister is “de voetbalwereld vooral bezig is zijn eigen zaken te regelen en niet de beloofde hervorming”.

Ze verwijst daarbij naar de gebeurtenissen van de laatste weken. “Een CEO die zelf in opspraak komt en toch in het expertenpanel over de hervormingen blijft zetelen, bijvoorbeeld, of een makelaar die spijtoptant wordt of een scheidsrechter die onder verdenking staat en toch zijn job opnieuw opneemt bij de voetbalbond.” Allemaal signalen dat er geen verbetering op komst is. Dus werkt De Block nu zelf een plan uit waarmee ze vooral iets wil doen aan de sociale voordelen binnen de voetbalsector.

Sociale voordelen

Binnen de voetbalwereld zijn er heel wat sociale voordelen. Zo zijn de belastingen voor voetballers wettelijk geplafonneerd. Deze worden berekend op basis van een bruto maandloon van 2.281 euro, ongeacht het werkelijke loon van de speler. En in de voetbalwereld kan je er eigenlijk vanuit gaan dat de meeste spelers een veelvoud van dat bedrag verdienen.

Door deze wet betalen spelers dus amper 304 euro sociale lasten per maand, clubs betalen maandelijks maximum 591 euro per speler. Extreem lage bedragen dus wanneer je weet hoeveel geld er in de voetbalwereld circuleert.

Voordelen afschaffen

Dit is eigenlijk een gedateerde wet, die in de jaren 70 in het leven werd geroepen omdat er toen weinig bescherming was voor topsporters. Maar ondertussen schieten de bedragen in het voetbal flink de pan uit, dus is dergelijke bescherming in principe niet meer nodig.

Een afschaffing van deze wet zou grote gevolgen kunnen hebben voor de voetbalwereld. Als de spelers meer belastingen moeten betalen, zullen ze minder geld overhouden van hun loon en misschien eerder geneigd zijn om voor een buitenlandse ploeg te gaan spelen, waar ze meer kunnen verdienen.

Toch is De Block vastberaden om deze sociale voordelen af te bouwen. “Ik denk niet dat de voetbalwereld zelf van plan is om daaraan te raken”, klinkt het bij de minister.

Gesponsorde artikelen