“Maggie” is back, maar het departement Asiel en Migratie blijft wel een mijnenveld (met humanitaire visa voor kinderen IS-strijders nu)

“Maggie” is back, maar het departement Asiel en Migratie blijft wel een mijnenveld (met humanitaire visa voor kinderen IS-strijders nu)

Heeft Maggie De Block (Open Vld) haar comeback beet? Als minister van Gezondheidszorg en Sociale Zaken leek haar populariteit serieus gedaald. Maar nu ze opnieuw Asiel en Migratie in handen heeft, draait het beeld: ze is plots opnieuw erg populair in eigen rangen. Op de nieuwsjaarsreceptie van Open Vld scandeerde men haar naam. Maar haar beleidsdomein blijft een mijnenveld: de eerste humanitaire visa zijn uitgereikt aan kinderen van IS-strijders.

Politiek is stiel waarin de meest spectaculaire comebacks mogelijk zijn. Vraag dat maar aan Pieter De Crem (CD&V). Na vier jaar als staatssecretaris met een lege doos als bevoegdheid en vooral lange lunches om de dagen te vullen, kwam die in conflict met z’n partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V). Het resultaat was dat De Crem op geen enkele lijst zou staan. En kijk, een weekje later viel de regering, en mocht De Crem de prachtportefeuille van Binnenlandse Zaken opnemen, om straks meer dan waarschijnlijk ook opnieuw de CD&V-lijst in Oost-Vlaanderen te trekken.

Ook De Block lijkt aan een soortgelijke comeback bezig. Ze was ooit de populairste politica van het land, zelfs zodanig dat ze haar eigen partij overschaduwde. In 2014 was niemand anders dan De Block het boegbeeld van Open Vld, waarna Noël Slangen een campagne bouwde rond haar figuur met de slogan “mensen hebben vleugels”. Dat leverde toen een overwinning op.

Maar een minister die zijn of haar ‘droomdepartement’ kiest, dat is altijd gevaarlijk. Het overkwam Marc Verwilghen, ooit witte ridder als voorzitter van de onderzoekscommissie Dutroux, daarna als minister van Justitie volledig weggedeemsterd. De Block had het op Sociale Zaken en Gezondheidszorg niet altijd even makkelijk, ze moest regelmatig onpopulaire maatregelen nemen, en kreeg de wind van voren. Dat was ook duidelijk te zien in de peilingen: haar opvolger Theo Francken (N-VA) op Asiel en Migratie sprong over haar in populariteit.

De Block bleef er relatief rustig bij, maar het moet toch wat gestoken hebben, die langzame val. Tot dus, net als bij De Crem, plots voor Maggie een comeback op ‘haar’ departement noodzakelijk was: toen de N-VA na de crisis rond het migratiepact uit de regering verdween, moest iemand die portefeuille nemen. De Block twijfelde lang, maar nam uiteindelijk toch de handschoen op.

Daarbij kwam ze meteen in aanvaring met Francken, toen ze het had over “een departement in chaos”, dat ze had aangetroffen naar eigen zeggen. Maar het was de affaire Kucan, die zwaar misbruik van humanitaire visa aan het licht bracht, die het beeld deed kantelen.

epa

“Nu halen ze met humanitaire visa kinderen van de IS terug”

En kijk op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld was De Block alweer de ster. “We hebben opnieuw betrouwbaar bestuur nodig om puin te ruimen en te doen wat moet. Daarvoor kan het land altijd rekenen op onze Maggie”, zo zei Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten in haar speech. En daar waren opnieuw de kreten: “Maggie, Maggie, Maggie”, die al enkele jaren niet meer klonken bij Open Vld.

Rutten sneerde in haar speech opnieuw naar Francken. “Als wij de voordeur sluiten, kan het niet dat iemand VIP-tickets verkoopt voor de achterdeur.” Open Vld heeft zich met boegbeelden De Block, maar ook de Mechelse burgemeester Bart Somers frontaal tegen Francken opgesteld. Die laatste reageerde ondertussen ook al bijzonder scherp op beide liberalen.

Bovendien blijft het departement een echt mijnenveld. Want het is bijzonder opletten geblazen voor De Block om geen foutjes te maken. De N-VA staat immers met de getrokken messen. Een eerste dossier dat eraan komt is dat van de IS-kinderen. De Belgische staat is immers veroordeeld door de rechtbank, en verplicht om op korte termijn kinderen van IS-strijders, die naar Syrië en Irak trokken om Daesh te gaan helpen, opnieuw op te nemen. Dat is allerminst evident: de vaders zijn wel dood, maar de moeders van de kinderen hielpen actief mee met de terreurorganisatie, en zijn ook veroordeeld in dit land.

Nu schrijft De Tijd dat minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) al twee humanitaire visa uitdeelde, uitgerekend aan twee kinderen van een Belgische IS-strijdster die in Turkije in de cel zit. De kinderen zouden naar België terugkomen. De ambassade in Ankara leverde de papieren af, De Block bezorgde ze. Daarnaast zouden er nog eens zes kinderen van twee IS-vrouwen op hun terugkeer wachten.

“Ik gebruikte de humanitaire visa om christenen te redden uit de klauwen van IS, De Block gebruikt ze om kinderen van moslimextremisten binnen te halen”, zo reageert Francken al op Twitter. Op zich toch een opvallende reactie: immers de regering besliste al op 22 december 2017 op een kernkabinet, dat die kinderen terug mochten komen. Met de N-VA, en Theo Francken, toen nog stevig in de regering. Het was dus zowel de rechter recent, maar ook de beslissing vorig jaar, die De Block aanzette de visa te geven. Het is maar zeer de vraag of Francken als staatssecretaris iets anders zou hebben kunnen doen.

epa

Gesponsorde artikelen