Left Right
scrollTop top

Magnette aast voorzichtig naar partijvoorzitterschap PS: interne machtsstrijd met Di Rupo?


Magnette aast voorzichtig naar partijvoorzitterschap PS: interne machtsstrijd met Di Rupo?

PS-kopstuk Paul Magnette wil zich “in de komende jaren” kandidaat stellen als voorzitter van zijn partij. Maar enkel als de huidige voorzitter Elio Di Rupo beslist om op te stappen. Dit is een eerste voorzichtige greep naar de macht van Magnette, net nu Di Rupo een nieuw boek uitbrengt met erg linkse ideeën om opnieuw geloofwaardig over te komen bij de linkse kiezer in Wallonië.

De Waalse, socialistische partij PS heeft het de jongste tijd zwaar te verduren gehad. Zo was er de Publifin-affaire in Luik en het Samusocial-schandaal in Brussel, waarbij bleek dat PS-mandatarissen zichzelf geld toe-eigenden in adviesraden waarin ze soms helemaal niet aanwezig waren. Net voor de zomervakantie werd de partij ook uit de Waalse regering gezet.

Alle ogen zijn nu op Elio Di Rupo gericht om de crisis bij de Waalse sociaaldemocraten op te lossen. Dat schrijft De Morgen. Hij staat, met onderbrekingen, al zo’n twintig jaar aan het hoofd van de PS en zijn mandaat loopt zeker nog tot 2019. Di Rupo zal dus ‘de grote vernieuwingsoperatie’ van de PS leiden.

Eerste uitspraak over opstap Di Rupo “in de komende jaren”

Ook Paul Magnette (PS), die momenteel burgemeester is van Charleroi, benadrukt dat Di Rupo voorlopig de partijvoorzitter blijft. “Ik blijf voor honderd procent achter hem staan”, zei hij in juni nog. Op de Franstalige omroep RTBF zei Magnette dit weekend nog dat hij Di Rupo niet zal verraden en dat hij geen “putschist” is: “Er is een tijd voor alles, zeker in de politiek. En nu is het niet het moment hiervoor.”

Toch heeft hij het nu voor het eerst over een vertrek van Di Rupo. “Op een dag zal het voorzitterschap opengesteld worden. Als Di Rupo dat in de komende jaren doet ben ik uiteraard kandidaat om hem op te volgen”, zei Magnette in Le Soir. “Veel militanten hebben me dat gevraagd.”

“De grote Elio-show”

Volgens RTBF-journalist Alain Gerlache is er een politiek machtsspel tussen Magnette en Di Rupo begonnen: “Magnette wil voorzitter worden, maar hij durft geen putsch te plegen. Hij wil niet de ‘Brutus van de PS’ worden. Bovendien heeft hij gezien wat er met de Franse PS is gebeurd na interne twisten. De partij is afgestraft. Als Magnette voorzitter wordt, wil hij die post aangeboden krijgen door de militanten. Nu het vertrek van Di Rupo forceren, schaadt zijn populariteit.”

Uitgerekend vandaag presenteert Di Rupo zijn nieuw boek waarin hij erg linkse voorstellen voor zijn partij uiteenzet zoals gratis onderwijs, een kortere werkweek en extra geld voor wie in armoede leeft en een loonplafond voor managers (het vijftienvoud van zijn werknemers). Volgens het persbericht komt het boek voort “uit de vrucht van zijn persoonlijke arbeid en ervaring”. Gerlache zegt ook dat de timing van Magnette, “net in een verloren zomerweekend voor de grote Elio-show”, niet toevallig is.

De ‘nieuwe’ PS?

Volgens Gerlache is voor Magnette een vernieuwingsoperatie, louter op het inhoudelijke vlak, niet genoeg. Magnette zou het volgens hem ook nodig vinden dat er nieuwe partijleiders komen. Ook heeft Magnette in verschillende interviews gezegd dat er “nu nog geen sprake is van een nieuwe PS”.

De PS is nu in de oppositie beland en zit na jaren niet meer in de Waalse of federale regering. De partij moet dus geen compromissen sluiten en krijgt zo de kans om zich opnieuw als principieel links te profileren. Daarmee willen ze wellicht opnieuw kiezers afsnoepen van de extreemlinkse PTB van Raoul Hedebouw, die het in Wallonië erg goed doet. “Vraag is hoe geloofwaardig hij de ‘nieuwe PS’ nog kan vertegenwoordigen”, bemerkt Gerlache. “Ik denk dat dit niet zal lukken. Di Rupo zelf is te gehecht aan de macht. Hij zal die niet vrijwillig afstaan. Maar misschien komt er straks, ‘in de komende jaren’, een moment waarop zijn partij en militanten vinden dat het met Di Rupo niet meer verder kan. Voortaan weet iedereen dat Magnette klaarstaat.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452