Magnette bekent straks kleur: laat hij deur nog open voor N-VA of niet?

Paul Magnette (PS)

De informateur begint meteen met een persconferentie. Gooit hij de vuile was op straat van de onderhandelingen met de N-VA?

Wat gebeurt er precies? Het is een beetje ongewoon: de informateur die begint met een persconferentie, vandaag om 11 uur in de Kamer. Dat heeft er alles mee te maken dat een informateur meestal begint aan het begin van een formatie, na meer dan vijf maanden onderhandelen. Paul Magnette (PS) besliste toch om de pers bijeen te roepen, en dat kan meteen interessante conclusies opleveren.

De grote vraag? Die is simpel: ligt de N-VA er nu af of niet? Want hoewel zowat iedereen er van uitgaat dat Magnette volop voor paars-groen gaat, zijn er toch nog een paar indicaties in de andere richting:

  • De koning heeft de opdracht iets breder gezet: ‘paars-groen’ staat niet als enige optie in de opdracht.
  • De N-VA is al opnieuw uitgenodigd, en heeft aanvaard te komen.
  • Vooral: Magnette heeft wel al wat gezegd over de communautaire eisen van de N-VA, maar heeft nog geen details gegeven van wat op tafel lag. Het feit dat dat nog steeds niet lekt, maakt dat de breuk niet definitief is.

Waarom dit gebeurt: Magnette is een beetje een impulsief man, een man van de actie. Wil hij nu meteen duidelijkheid creëren, het kader zetten? De pers bijeen roepen is meteen wel een bold move: even iedereen diep in de ogen kijken en de vragen laten komen.

In de wandelgangen: De andere partijen kijken vol spanning uit naar het event. Zij willen ook graag weten waar ze aan toe zijn:

  • Hoe communiceert Magnette naar de Nederlandstaligen, met name Open Vld en CD&V? Maakt hij hen het hof, lokt hij hen naar een regenboogcoalitie? Met andere woorden: hoe fors legt hij een donkerrood sociaal-economisch programma op tafel?
  • Wat zegt hij over de begroting? Hoe gaat hij een put van 11 miljard dichten, en tegelijk sociale maatregelen nemen? Ook hier is het kijken of hij voor z’n eigen achterban praat, of ook voor Vlaanderen.
  • Opent hij de poorten voor de groenen? En zeker, hoe lief is hij voor Ecolo, zijn Franstalige rivaal op links, waarvan geweten is dat Magnette er wat wantrouwig naar kijkt: zijn ze wel stabiel genoeg om een regering mee te maken?
  • Hoe zat het nu met het communautaire? Bij de MR, maar ook bij de andere paars-gele partijen, willen ze wel eens weten wat de PS nu één maand lang onder vier ogen met de N-VA heeft besproken.

Gesponsorde artikelen