De ultieme wraak op het internet: major platenlabels verdienen nu elk uur meer dan een miljoen aan streaming

Begin jaren 2000 leek de muziekindustrie op financieel vlak ten dode opgeschreven door illegale downloads. Twintig jaar later is het legaal streamen via verschillende kanalen koning en het geld van de streamingrechten gaat grotendeels naar de klassieke major platenlabels. We zijn ondertussen op een punt gekomen dat de drie grootste platenlabels elk uur samen meer dan een miljoen dollar verdienen door streaming. Dat blijkt uit de MBW Review die de meest recente financiële omwentelingen in de muziekindustrie in kaart brengt.

De drie grootste platenlabels ter wereld, de Warner Music Group, Sony Music Entertainment en Universal Music Group, genereren samen elk uur meer dan een miljoen dollar. Uit de analyse van MBW blijkt verder dat het trio in 2019 elke dag zo’n 22,9 miljoen dollar (zo’n 20,9 miljoen euro) verdiende door streaming. Dat was nog net onder een miljoen per uur, maar die mijlpaal werd dus wel overschreden tijdens de laatste maanden van 2019.

De inkomsten die de labels weten te genereren, zijn astronomisch. Tijdens het laatste kwartaal van 2019 wist Universal zo’n 930 miljoen euro uit streaming te halen, Sony 610 miljoen euro en Warner zo’n 537 miljoen euro. In totaal is er dus sprake van meer dan een miljard euro aan inkomsten door streaming.

Gewonnen van de Napsters van de wereld

Deze cijfers tonen aan dat de labels dus ‘hun pollekes mogen kussen’ dat legale streamingdiensten zoals Spotify, Apple Music (destijds iTunes) en ook YouTube meer dan tien jaar geleden een alternatief begonnen te bieden op illegale downloadservices als Kazaa, Limewire en Napster.

Toch moeten de platengiganten niet te vroeg juichen, want de groei van inkomsten uit streaming was in 2019 een stuk kleiner dan in 2018.

En de artiesten?

epa

Het is geen geheim dat artiesten aan streamingcijfers niet veel inkomsten overhouden. Dat is vooral bij Warner- en Sony-muzikanten het geval. Zo tekende de invloedrijke popzangeres Taylor Swift eind 2018 een nieuw platencontract bij Universal Music Group waardoor heel wat artiesten plots een stuk rijker werden. Zo deed Swift Universal beloven om aan al hun artiesten voortaan een substantieel deel van hun Spotify-inkomsten terug te betalen.

Meer
Lees meer...