Make America Great Again? Zeg dat maar tegen 220 steden waar straks geen treinen meer stoppen dankzij Trump

Make America Great Again? Zeg dat maar tegen 220 steden waar straks geen treinen meer stoppen dankzij Trump

Donald Trump ging een hallucinante duizend miljard investeren in infrastructuurwerken. Want Make America Great Again, weet je. Daar is nog niks van terechtgekomen. Integendeel: Trump heeft eigenlijk alleen besparingen doorgevoerd op dat vlak. En de grootste slachtoffers daarvan zijn de mensen die op hem hebben gestemd. Zo dreigen in 23 staten straks geen passagierstreinen meer te stoppen en in 220 steden in de VS zal je geen trein meer kunnen nemen.

Trump wil 630 miljoen dollar snoeien in het budget van Amtrak. Om het simpel te stellen: Amtrak is de Amerikaanse NMBS. Het is een openbaar gefinancierde spoorwegmaatschappij voor passagiersvervoer in de Verenigde Staten. Amtrak werd in 1971 opgestart om nationaal intercitypassagiersvervoer aan te bieden. Amtrak rijdt nu dagelijks meer dan 300 treinen over zo’n 34.000 km spoor. Zo’n 30,8 miljoen Amerikanen maken gebruik van de intercity’s en de populariteit is stijgend.

Door de begrotingsvoorstellen van Trump zal Amtrak in 220 steden wellicht z’n stations moeten sluiten. In 23 staten zou er geen stopplaats meer zijn. Opvallend: dat zullen vooral de stations zijn in de landelijke(re) gebieden waar Trump z’n stemmen haalde om het presidentschap te kunnen winnen.

Onderstaand kaartje, met in het rood de 23 staten waar geen treinen meer zullen stoppen en in het geel alle stations die worden gesloten, maakt dat pijnlijk duidelijk.

Bovendien passen net in die gebieden – eigenlijk alles buiten de Oostkust en Californië – de passagiers ook grotendeels in het profiel van de typische Trump-kiezer daar. 69% van hen zijn ouder dan 55.

Langs de routes waar de stopplaatsen worden geliquideerd, wonen maar liefst 145 miljoen Amerikanen. 15 trajecten dreigen ook helemaal te verdwijnen. Daarbij de Silver Star van New York naar Miami, de Empire Builder van Chicago naar de Pacific Northwest en de Sunset Limited van Louisiana to California. Dit filmpje geeft een simulatie van wat er gaat gebeuren:

https://vimeo.com/213231715

Gesponsorde artikelen