Makers ‘De Slimste Mens’ excuseren zich voor “wansmakelijke” moppen

Makers ‘De Slimste Mens’ excuseren zich voor “wansmakelijke” moppen

Met Jonas Geirnaert en Jeroom in de jury weet je dat je je aan, voor sommigen, aanstootgevende humor kan verwachten. Maar volgens velen waren de mopjes van Jonas Geirnaert over de zuurgooier in Delhaize toch een stap te ver. Er kwamen dan ook een hoop klachten binnen. VIER excuseert zich nu: “Het is nooit de bedoeling geweest om iemand persoonlijk te kwetsen.”

“Ik heb wat schrik voor suikervervangers”, begon Jonas Geirnaert in de De Slimste Mens-aflevering van dinsdag z’n mop. “Een nonkel van mij is overgestapt van suikerhoudende frisdranken naar frisdranken met aspartaan. En twee weken later is die van de ene dag op de andere helemaal blind geworden.” “Door die aspartaan?”, vroeg presentator Erik Van Looy. “Neen, die stond in de Delhaize aan de rayon met suikervrije frisdranken en er heeft een of andere gek zwavelzuur in zijn ogen gegooid en hij kon niets meer zien.”

Het waren niet de gekende uitbundige lachsalvo’s die we normaal gewend zijn in De Slimste Mens ter Wereld. Zowel de deelnemers als het publiek zagen meteen dat de grap misschien wel een beetje over de schreef ging en wisten niet goed of lachen wel de juiste reactie was. Geirnaert herhaalde dezelfde mop een paar keren doorheen de aflevering in verschillende situaties, maar telkens was het gelach eerder terughoudend.

“Dit is wansmakelijk”

De moppen waren uiteraard extra pijnlijk voor Marina Tijssen, de vrouw die twee jaar geleden het slachtoffer werd van een zuuraanval in Delhaize. “Waarom lachen met het persoonlijke leed van iemand?”, vraagt haar man Frank zich af in Het Nieuwsblad. “Ze kunnen genoeg andere zaken bedenken. Je gaat toch ook niet lachen met de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart? Mensen die daardoor hun been kwijt zijn? Ik ga de makers hierover aanschrijven.”

VIER

“Dit is wansmakelijk”, stelt de directeur van Oscare, een nazorgcentrum voor mensen met brandwonden en littekens, Koen Maertens. “Wij vinden dat bijzonder ongepast en vragen dat Jonas Geirnaert en VIER zich hiervoor publiekelijk verontschuldigen.” Ook bij Delhaize schoten de grappen in het verkeerde keelgat.

“Nooit de bedoeling geweest iemand persoonlijk te kwetsen”

De kritiek die het programma over zich heen kreeg was immens. Ze zagen zich dan ook genoodzaakt hun excuses aan te bieden. “Het uitgangspunt van De Slimste Mens is dat er met ­alles en iedereen kan worden ge­lachen”, reageert Kristof Demasure, woordvoerder van VIER. “Het is nooit de bedoeling geweest van de makers om iemand persoonlijk te kwetsen. Zeker niet met absurde grappen, wat hier het geval was. Maar als mensen zich aan­gesproken voelen, kunnen wij ons enkel nederig tegenover hen excuseren.”

VIER

Gesponsorde artikelen