‘Making a Murderer’-verdachte Brendan Dassey krijgt geen genade

Brendan Dassey, het neefje van Steven Avery dat verdacht wordt van medeplichtigheid aan de moord op Teresa Halbach, komt voorlopig niet vrij. De jongen, die nu al 12 jaar in de gevangenis zit, ging na een grootschalige petitie mogelijk genade krijgen, maar zal nu toch achter de tralies blijven.

Wie Making a Murderer heeft gezien, heeft waarschijnlijk wel een mening over Brendan Dassey, het zwakbegaafde neefje van Steven Avery. Dassey werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op Teresa Halbach en zit daarom net als zijn oom al twaalf jaar achter de tralies. En het lijkt er niet op dat hij snel vrij zal komen.

Making a Murderer

De Netflixreeks Making a Murderer ging verder in op de moord op Teresa Halbach. Daarbij zoomden de makers vooral in op de hoofdverdachten Steven Avery en Brendan Dassey. Steven Avery werd eerder al foutievelijk veroordeeld, waardoor hij jarenlang in de cel zat voor een verkrachting waar hij niets mee te maken had.

Voor de moord op Teresa Halbach werden zowel Steven Avery als zijn neefje Brendan Dassey veroordeeld. Hoewel er bij Steven Avery redenen zijn om hem te verdenken van de moord, voelt de veroordeling van Brendan Dassey op verschillende manieren verkeerd aan.

Brendan Dassey

Brendan Dassey was op het moment van de feiten namelijk amper 16 jaar oud. Daarnaast heeft Brendan ook een enorm laag IQ. En daar maakten de onderzoekers gretig gebruik van tijdens het onderzoek. Zo kregen ze Brendan zover een bekentenis af te leggen, die heel anders was dan zijn oorspronkelijke verhaal en vooral heel veel weg had van het verhaal van de ondervragers.

Hoewel Making a Murderer dus voornamelijk ging over Steven Avery, trekken heel wat mensen zich vooral het lot van Brendan Dassey aan. Dat werd ook duidelijk toen tienduizenden mensen in de bres sprongen voor Dassey.

Petitie

In oktober verspreidde het team achter Dassey een petitie om genade te krijgen voor de nu 30-jarige man. Tienduizenden mensen ondertekenden de petitie. Deze werd uiteindelijk samen met een open brief, ondertekend door honderden gerechtelijke en psychologische experts, afgegeven bij het gerecht.

Maar het bleek tevergeefs. Want de rechtbank heeft nu beslist om Dassey geen genade toe te kennen omdat dit pas kan wanneer hij al vijf jaar vrij is. Daarnaast had hij zich ook moeten laten registeren als seksueel misbruiker, wat hij niet deed. En zo blijft Dassey dus voorlopig nog wat langer (onschuldig) in de cel.

Meer
Lees meer...