‘Making a Murderer’: Gevangene zou moord op Teresa Halbach bekend hebben

In het onderzoek naar de moord op Teresa Halbach zou er een grote doorbraak zijn. De zaak werd wereldwijd bekend door de Netflixreeks Making a Murderer. Op dit moment werkt Netflix aan een vervolg op de twee seizoenen van die reeks, getiteld Convicting a Murderer. En bij de opnames van die reeks zou er een nieuwe verdachte zijn opgestaan.

Sinds de eerste reeks van Making a Murderer verscheen op Netflix, zitten we allemaal met één vraag. Heeft Steven Avery Teresa Halbach vermoord of zit de man al jaren onschuldig achter de tralies? Op die vraag lijken we nu mogelijk een antwoord te krijgen in Convicting a Murderer, de opvolger van de reeks die volgend jaar verschijnt op Netflix.

Nieuwe verdachte

Shawn Rech, de regisseur van de nieuwe reeks, Convicting a Murderer, laat nu namelijk weten aan Newsweek dat een gevangene uit Wisconsin de moord bekende. De identiteit van de man kan nog niet vrijgegeven worden, aangezien de autoriteiten dit eerst verder moeten onderzoeken.

“We hebben de echtheid van deze bekentenis nog niet bevestigd, maar het gaat om een bekende veroordeelde moordenaar uit Wisconsin. Het is onze verantwoordelijkheid om deze bewijzen over te brengen aan de autoriteiten”, laat Rech weten aan Newsweek. “We zijn al 20 maanden aan het filmen en in die tijd hebben we al een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal verzameld dat ons steeds dichter naar de waarheid brengt. Ons onderzoek stopt hier niet.”

Making a Murderer

In de Netflixreeks Making a Murderer volgen we Steven Avery. In 1985 werd hij veroordeeld wegens verkrachting. Toen zat hij achttien jaar lang achter de tralies, tot de echte dader naar voren kwam. Avery had niets te maken met die zaak en zat al die jaren dus onschuldig in de gevangenis.

Maar daar stopt het verhaal van Steven Avery niet. Avery mocht in 2003 de gevangenis verlaten, maar die vrijheid was maar van korte duur. In 2005 werd hij namelijk opgepakt voor de moord op Teresa Halbach.

Teresa Halbach

Teresa Halbach Making a Murderer
Theresa Hallbach – Netflix

Fotografe Teresa Halbach werd in 2005 vermoord, de laatste man die haar levend gezien had was Steven Avery. Hij beweerde dat hij de fotografe nog had zien vertrekken, maar de politie was het daar niet mee eens. Met een lading bewijsmateriaal, gaande van bloedsporen in de wagen van Teresa op het domein van Steven Avery en haar autosleutel die teruggevonden werd in het huis van Avery, werd Steven Avery uiteindelijk opgepakt.

Het was vooral de bekentenis van Stevens neefje Brendan Dassey dat over de zaak besliste. Maar er schort heel wat aan die bekentenis. Zo was Dassey op het moment van zijn bekentenis amper 16 jaar oud en zijn er vragen bij de manier van ondervragen. Zo zouden de ondervragers Dassey, die een mentale achterstand had, beïnvloed hebben in zijn antwoorden en hem op die manier gedwongen hebben om zijn oom aan te duiden als de moordenaar.

Kathleen Zellner

Kathleen Zellner Making a Murderer
Kathleen Zellner – Netflix

In het tweede seizoen van Making a Murderer maken we kennis met Kathleen Zellner. Zij is de nieuwe advocate van Steven Avery en staat erop gebrand om hem vrij te krijgen. Daarvoor kijkt ze nu vooral naar een andere verdachte, Bobby Dassey. Bobby is de broer van Brendan en was op het moment van de moord op Teresa ook aanwezig op het domein van Steven Avery.

Seizoen 2 had nog geen duidelijke bewijzen daarvoor, maar Kathleen Zellner gaf duidelijk aan dat ze haar strijd nog niet zal staken. Ze zal blijven vechten voor de gerechtigheid en hoopt dat ze Avery vrij kan krijgen.

Convicting a Murderer

Convicting a Murderer vormt een sequel op Making a Murderer en wordt gemaakt door Shawn Rech. Hij was zelf een grote fan van Making a Murderer, maar zag toch nog enkele mankementjes en dingen die beter konden. Daarom besliste hij om z’n eigen onderzoek te doen.

In Convicting a Murderer zal Rech dus op zoek gaan naar de sporen die Making a Murderer links liet liggen. “Ik heb Making a Murderer gezien, net zoals tientallen miljoenen anderen”, zo liet Rech weten. “Nadat ik de reeks gezien had, was ik boos op de politie en zelfs beschaamd om een Amerikaan te zijn om wat er gebeurd was met Steven en Brendan. Maar na wat follow-up research ontdekte ik dat ik niet het volledige verhaal had gekregen en dat de serie me bovendien misleid had. En ik zeg dit als een fan, niet als een documentairemaker.”

In Convicting a Murderer zal Rech dus ingaan op de informatie die Making a Murderer miste en waar de reeks ons als kijker misleidde. Convicting a Murderer zal bestaan uit tien afleveringen en wordt in het voorjaar van 2020 verwacht.

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...