Malaria kan misschien genezen worden door bouillonsoep

Malaria is nog altijd een slepende ziekte die in 2017 het leven kostte aan maar liefst 435.000 mensen. Wetenschappers hebben nu misschien een oplossing gevonden om die ziekte voorgoed de das om te doen. Je gaat het niet geloven, maar een kom soep zou de oplossing kunnen zijn.

Verschillende onderzoekers van het Imperial College London onderzochten het effect dat soep had op het malariavirus. En dat bracht een verrassende wending aan het licht. Het klinkt écht als een fabel, maar soep zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor het malariavirus.

Bouillon

De onderzoekers verzamelden in totaal 56 bouillonrecepten over de hele wereld. Daaruit bleek dat de bouillon een tegenwerking bood tegen de Plasmodium falciparum-parasiet. Zo kon de parasiet ingeperkt worden of stopte de groei ervan. Die parasiet wordt door middel van een mug overgebracht op de mens. In 99 procent van de gevallen is die parasiet ook de doodsoorzaak bij malaria.

Van de verzamelde bouillons waren er vijf die de groei van de parasiet konden inperken met meer dan 50 procent. Twee verschillende soepen bleken even effectief als het antimalaria-medicijn, Dihydroartemisinine.

Bouillon
Pixabay

De onderzoekers hopen dat ze het bestanddeel in de verschillende soepen kunnen vinden dat de parasiet inperkt. Daarom moeten ze op zoek gaan naar de actieve ingrediënten die daarvoor verantwoordelijk zijn.

“Malaria doodt nog altijd meer dan 400.000 mensen per jaar. 200 miljoen mensen raken erdoor geïnfecteerd. We moeten dus op zoek gaan naar nieuwe medicijnen en natuurlijke remedies mogen we absoluut niet vergeten”, vertelt professor Jake Baum in een persmededeling. Hij was de leidende professor in het onderzoek.

Actieve ingrediënten

De recepten voor elke soep waren verschillend. Zo waren sommige soepen vegetarisch, gebaseerd op kip of vlees. Maar er was geen enkel gelijkaardig ingrediënt bij de soepen die het sterkst tegen de parasiet ingingen.

De actieve ingrediënten zijn nog niet geïdentificeerd. Maar daar gaan de onderzoekers nu werk van maken. De ingrediënten moeten eerst geïsoleerd worden voordat er testen kunnen gebeuren. Maar binnenkort is het misschien mogelijk om malaria te genezen door soep van oma. Geweldig toch?

Meer
Lees meer...