“Malcolm Young van AC/DC treedt nooit meer op”

“Malcolm Young van AC/DC treedt nooit meer op”

Na de berichten over een mogelijk pensioen van AC/DC komt stilaan meer duidelijkheid over het zieke bandlid dat de groep zou beletten nog door te gaan. Een officiële mededeling is er nog altijd niet, maar Choirboys-frontman Mark Gable, een goede vriend van AC/DC-gitarist Malcolm Young, weet meer.

“Het is waar, Malcolm is ziek”, zegt Gable aan radiostation ABC. “Voor zover ik weet, en dat wordt zelfs deels bevestigd door zijn zoon Ross, lijkt het dat Malcolm niet meer kan spelen. Het is niet zo dat hij gewoon onwel is, het is vrij serieus. Het zal als gevolg hebben dat hij niet meer live kan spelen. Hij zal waarschijnlijk ook geen album kunnen opnemen.”

Hoewel het nog onduidelijk is welke diagnose de familie van Young heeft gekregen, vernam het Australische mediabedrijf Fairfax van een kennis van de familie dat Malcolms toestand zo fel verslechterd is dat zijn vrouw Linda en zijn gezin voltijdse respijtzorg onderzoeken. De 61-jarige gitarist zou met zijn gezin voor Kerstmis naar Sydney zijn teruggekeerd, waar hij verzorging krijgt in zijn woning in East Balmain. Hij zou het lastig hebben bekende gezichten te herkennen en ook steeds meer moeite hebben om te communiceren. “Zijn geheugenverlies is zo erg dat het in de lijn ligt van Alzheimer of dementie, hoewel we nog niet weten wat het is. Er is ook sprake geweest van kanker”, luidt het.

Gevolgen

Als klein lichtpunt voor fans gaat de bron van Fairfax ook in op de gevolgen voor AC/DC, waarover gisteren werd gezegd dat de leden een pact zouden hebben te stoppen als een van hen niet meer kan doorgaan. Een split van de band is “pure speculatie” luidt het nu, hoewel Malcoms broer Angus en wijlen zanger Bon Scott geloofden dat “Malcolm de band was” en hij de enige persoon is zonder wie AC/DC niet zou kunnen. 

Toch zegt Gable dat Malcolms ziekte AC/DC’s plannen voor een tour rond de veertigste verjaardag van de band of een nieuwe cd niet noodzakelijk hoeft te kelderen. “Alex (de broer van Malcolm en Angus, nvdr.) Youngs zoon Stevie verving Malcolm Young een paar jaar geleden voor een tournee, en niemand merkte het verschil”, zegt Gable. Dat gebeurde in 1988 tijdens de Amerikaanse tournee voor de plaat Blow Up Your Video, toen Malcolm moest afkicken van een alcoholverslaving. Stevie lijkt wat op zijn nonkel, waardoor veel fans inderdaad niets doorhadden. Het waren natuurlijk wel andere tijden, en het is de vraag of de bandleden anno 2014 nog een dergelijke wissel zouden overwegen. Zanger Brian Johnson is 66, bassist Cliff Williams 64, Malcolm 61 en Angus en drummer Phil Rudd 59.

Gesponsorde artikelen