Man slaat Picasso-schilderij van € 22 miljoen en krijgt 18 maanden cel

Shakeel Massey krijgt 18 maanden celstraf nadat hij in kunstgallerij Tate Mordern in Londen een schilderij van Picasso geslagen heeft. Het kunstwerk viel daardoor op de grond en raakte beschadigd.

Het schilderij, Bust of a Woman, is 20 miljoen pond (ongeveer 22 miljoen euro) waard. Volgens experts zou het herstel van de schade zo’n 18 maanden duren en tot 350.000 pond (ongeveer 390.000 euro) kosten.

Aandacht

Het incident gebeurde al op 28 december vorig jaar. Massey sloeg meerdere keren met een hangslot tegen het schilderij. Daarna trok hij het van de muur en gooide hij het op de grond.

Rechter Jeremy Donnne RD QC vond deze actie een schreeuw om aandacht. “Het is niets meer dan een poging om bekendheid en om vijf minuten roem te zoeken.” Maar Massey zelf vond zijn daad een voorstelling.

Picasso

Spaans kunstenaar Pablo Picasso werd geboren in 1881 en overleed in 1973. Hij was kunstschilder, beeldhouwer, tekenaar en sierradenontwerper.

Het schilderij, Bust of a Woman, maakte hij in 1944. De vrouw stelde zijn toenmalige vriendin, Dora Maar, voor. Hij maakte dit werk in de Franse hoofdstad Parijs tijdens de laatste maanden van de Duitse bezettingen. Het kunstwerk is in het bezit van een privéverzamelaar, maar werd uitgeleend aan het Tate Gallery-museum in Londen sinds 2011.

Meer
Lees meer...