Left Right
scrollTop top

Man die jarenlang beweerde homo’s te kunnen “genezen” ontdekt dat hij er zelf een is


Man die jarenlang beweerde homo’s te kunnen “genezen” ontdekt dat hij er zelf een is

Een prominente voorvechter van de “conversietherapie”, waarbij zogezegd homoseksuelen “genezen” kunnen worden “van hun ziekte”, is nu zelf uit de kast gekomen. Notoire homofoob (of toch ex-homofoob) David Matheson Matheson zegt dat hij ontdekt heeft dat hij zelf homoseksueel is en inziet dat hij met zijn werk mensen heeft beschadigd.

Matheson groeide op in een Mormoonse gemeente en meer dan 30 jaar lang gaf hij cursussen en therapieën waarmee hij probeerde homoseksuelen hun geaardheid “af te leren”. Nu geeft hij toe dat zijn therapie vanuit zijn eigen “homofobie en bekrompenheid” kwam. “Ik zat vast in mijn eigen ideologische gevangenis”, schrijft hij in een Facebookpost. “Ik weet dat mijn werk veel mensen heeft geholpen, omdat ze me dat hebben gezegd. Maar ik weet ook zeker dat mijn werk mensen pijn heeft gedaan.”

Geen verontschuldigingen

Matheson wil zich niet verontschuldigen, zegt hij , maar hij geeft wel toe dat “alle tekortkomingen die ik als therapeut had, kwamen van een te beperkte visie”. Aan zijn huwelijk lag het niet, dat was na 34 jaar nog altijd sterk, schrijft hij. “Maar ik kon een intieme relatie met een man niet langer vermijden.”

Conversietherapieën, die vooral in de VS door religieuze gemeenschappen worden gepromoot, zijn door zo’n 700.000 homoseksuele en transgender Amerikanen gevolgd de jongste jaren. In steeds meer Amerikaanse staten is het gebruik van zulke therapieën voor minderjarigen echter verboden. Volgens artsen en psychologen leidt het (willen) veranderen van iemands geaardheid vooral tot geestelijke gezondheidsproblemen.

Nog altijd homofoob vanbinnen

Matheson ziet nog altijd dat ergens diep van binnen een homofoob in hem schuilt, maar hij kan de persoon die hij nu is naar eigen zeggen veel beter accepteren. “Het spijt me echt voor die gebreken en de schade die ze zeker voor sommigen hebben veroorzaakt. En het spijt me voor de verwarring en pijn die mijn keuze bij anderen veroorzaakt.”

Hij besluit zijn Facebookbericht met de wens dat mensen door zijn verhaal aangemoedigd worden en vertrouwen krijgen in hun levenspad. “Streef dat na zonder angst of schaamte, ongeacht wat anderen denken.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308