Left Right
scrollTop top

Man in politie-uniform schiet minstens 16 mensen neer: dodelijkste schietpartij ooit in Canada


Schietpartij Portapique Nova Scotia Canada
© Isopix

Een 51-jarige Canadees in een politie-uniform heeft minstens 16 mensen neergeschoten in Portapique, een plattelandsstadje in de Canadese provincie Nova Scotia. Onder die doden was ook één politieagente. Na een achtervolging van 12 uur schoot de politie de schutter neer.

Zaterdagavond laat kreeg de Canadese politie een oproep uit Portapique, een plattelandsstad in de zuid-oostelijke provincie Nova Scotia. Een schutter in een politie-uniform baande z’n weg door de provincie. Na een zoektocht van 12 uur kon de politie de schutter neerschieten in een tankstation, waar hij zich schuilhield.

16 slachtoffers, waaronder politieagente

De schutter is een 51-jarige Canadees, Gabriel Wortman. Volgens online gegevens runde hij een tandartspraktijk in Dartmouth, een stad in de buurt van de provinciehoofdstad Halifax. Tijdens de schietpartij droeg hij een gedeeltelijk politie-uniform en reed ie rond met een auto die hij zo goed mogelijk op de politievoertuigen had doen lijken.

De politie kon de schutter na 12 uur onderscheppen in een tankstation in Enfield, een plaatsje op ongeveer 90 kilometer van Portapique, waar z’n bloedbad begon. Tijdens de schietpartij doodde Wortman 16 mensen, waaronder een politie-agente die al 23 jaar in dienst was en een echtgenoot en twee kinderen achterlaat.

Goed voorbereide aanval

Het was lang onduidelijk hoeveel slachtoffers precies vielen, want de schutter was op verschillende plaatsen actief geweest. De politie vermoedt dat het grootste deel van de slachtoffers in één huis werd gemaakt. De politie denkt dat die slachtoffers het doel van Wortman waren, waarna ie op z’n tocht in het wilde weg begon te schieten. Hij zou ook verschillende huizen en voertuigen in brand gestoken hebben.

Het motief van de schutter is voorlopig nog onduidelijk. Het grootste deel van de slachtoffers zou de schutter namelijk niet hebben gekend. De politie houdt wel rekening met een geplande schietpartij, want het politie-uniform en de vermomde wagen wijzen op een goed voorbereide aanval.

Relatief weinig schietpartijen

Wortman is verantwoordelijk voor de dodelijkste schietpartij in tientallen jaren in Canada. Het land heeft strengere wapenwetten dan z’n buurland, de Verenigde Staten, waardoor er relatief weinig schietpartijen plaatsvinden.

De laatste keer dat een schutter 15 mensen van het leven beroofde in Canada, was in 1989. Toen schoot een man bewust 15 vrouwen neer in Montreal.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…