Mannen binnenkort in de rij voor anticonceptiepil

Mannen binnenkort in de rij voor anticonceptiepil

Niet enkel vrouwen hoeven zich nog te bekommeren over het innemen van hun anticonceptiemiddel. Binnenkort zitten ook de mannen dagelijks aan de pil. Een alternatief voor de condoom is namelijk in zicht. Dus voor de mannen onder ons: de anticonceptiepil is onderweg!

Onderzoekers zijn al jarenlang op zoek naar een alternatief voor de condoom voor mannen. Meer bepaald gaat het over pilletjes, een gel of injecties. Het doel is om de mannelijke bevolking aan te moedigen “ja” te zeggen tegen anticonceptie. Met als resultaat dat de vrouw niet meer de volledige verantwoordelijkheid op zich hoeft te nemen.

De afgelopen jaren is het aantal ongeplande zwangerschappen namelijk gestegen met 40 procent, volgens Stephanie Page, arts aan de Universiteit van Washington, Seattle. Dit vormt een schrijnende situatie door het uitgebreide aanbod aan vrouwelijke anticonceptiemiddelen. Wel toont het aan dat de mannelijke anticonceptiepil zeker geen slecht idee is!

Anticonceptie voor mannen: dit project klinkt pijnlijk maar is omkeerbaar

Trial and error

Gedurende 28 dagen ondergingen 40 mannen de test. Dagelijks namen zij een capsule in. Tien testpersonen kregen een namaakpilletje toegediend. De overige 30 personen namen een pilletje 11-beta-MNTDC van 200 of 400 mg in.

De capsules zijn samengesteld uit progesteron wat de aanmaak van de hormonen LH en FSH blokkeert, net zoals de aanmaak van sperma. De pilletjes hebben verschillende reacties op het lichaam. Enerzijds maakt de man minder testosteron aan. Anderzijds is er de kans dat de 11-beta-MNTDS tot een verlaagde stem, meer behoefte aan seks en een toename van het gewicht leidt.

Verder onderzoek

Uit de resultaten konden de onderzoekers afleiden dat de mannen die de 11-beta-MNTDS pil innamen opmerkelijk minder sperma aanmaakten. Dat is in contrast met de tien testpersonen van de namaakpil. Om de volledige sperma-productie te doen stoppen, is er uiteraard een langere testperiode nodig. Volgens Christina Wang, onderzoeker aan La BioMed, zou het langer dan 3 maanden duren om de anticonceptiepil volledig te doen werken. Maar één ding is zeker, de wetenschap heeft al een goeie stap vooruit gezet.

Man aan de pil

Wanneer de pil juist op de markt komt is nog eventjes af te wachten. Onderzoekers geven aan dat het nog een tiental jaar kan duren voor de eerste pil te koop is. Maar we blijven positief!

Gesponsorde artikelen