Mao is back? Chinese moslims moeten korans en gebedsmatjes inleveren

Mao is back? Chinese moslims moeten korans en gebedsmatjes inleveren

In de Chinese regio Xinjiang verplichten de autoriteiten alle moslims om hun exemplaren van de koran en hun gebedsmatjes in te leveren. Wie dat niet doet, riskeert strafrechtelijke vervolging. Ambtenaren zouden gewaarschuwd hebben dat moslims in buurten met veel moskeeën moeten oppassen. Vooral de Oeigoeren, een Chinees-Turkse minderheid, wordt met deze maatregel geviseerd.

“We hebben een bericht ontvangen dat elke etnische Oeigoer zijn islamitische objecten moet inleveren waaronder korans, gebedsmatjes en religieuze symbolen”, zegt Dilxat Raxit, woordvoerder van het World Uyghur Congress. Het bericht zou de Chinese bevolking bereikt hebben via WeChat, de Chinese variant op Facebook en WhatsApp. Dat meldt de Britse krant The Independent.

De maatregel zou ook betrekking hebben op etnische Kazakken en Kirgizische moslims. Amnesty International meldde in recente rapporten nog dat het communistische regime in China “nog steeds het recht van godsdienstvrijheid schendt en alle niet toegelaten religieuze bijeenkomsten met harde hand de kiem in smoort”.

getty

Spanningen tussen Peking en moslims uit het West-China

Sinds 2009 zijn er spanningen tussen de Oeigoeren in het noordwesten van China en de Han-Chinezen, die in het oosten van het land leven en zo’n 92 procent van de Chinese bevolking vormen. Honderden mensen zijn gestorven bij conflicten tussen separatisten en de Chinese overheid in Sinkiang, de autonome regio waar de meeste Oeigoerse Chinezen leven. Er vinden geregeld bombardementen en aanslagen op Chinese overheidsdiensten plaats. Ook zouden enkele Oeigoerse opiniemakers opgepakt zijn. Peking legt de schuld van die problemen bij radicaalislamitische militanten, maar mensenrechtenorganisatie spreken dat tegen en stellen dat de acties van de Oeigoeren een reactie zijn op het repressieve beleid in China.

getty

Gesponsorde artikelen