Marc Coucke krijgt KV Oostende dan toch verkocht, al roept nieuwe voorzitter meteen pak vragen op

Marc Coucke krijgt KV Oostende dan toch verkocht, al roept nieuwe voorzitter meteen pak vragen op

Peter Callant wordt de nieuwe eigenaar van voetbalclub KV Oostende. De verzekeringsmakelaar is al jaren actief in de sport bij allerhande clubs en is een goede vriend van Marc Coucke. Door de club nu over te kopen, helpt hij Coucke om probleemloos de overstap te maken naar zijn nieuwe club RSC Anderlecht. Maar de overname roept ook heel wat vragen op.

Marc Coucke verraste eind vorig jaar vriend en vijand door voor de neus van onder andere Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens voetbalclub RSC Anderlecht op te kopen. Daardoor zat de flamboyante zakenman wel ineens met twee clubs in de Belgische Eerste Klasse en dat is verboden. In het ergste geval kunnen beide clubs zo hun licentie verliezen.

Coucke ging dus op zoek naar een overnemer voor KV Oostende, maar daarvoor was de tijd heel beperkt. Op 15 februari moeten clubs hun licentiedossier indienen en uiterlijk op 30 maart moet dat dossier volledig in orde zijn. Bovendien was KV Oostende helemaal geen koopje met een geschatte totaalprijs van zo’n 30 à 40 miljoen euro.

Verlossende tweet en amateuristische PowerPoint

Gisteren, vlak voor de verkiezing van de Gouden Schoen, kwam dan de verlossende tweet van Marc Coucke dat de deal rond was. Zijn opvolger Peter Callant is vandaag op een speciaal bijeen geroepen persconferentie, met een nogal amateuristische powerpointpresentie, voorgesteld aan de aanwezige pers.

De 51-jarige West-Vlaming zal 60 tot 80 procent van de aandelen kopen. “Mogelijk komen daar op termijn aandeelhouders bij, maar het belang van Peter Callant zal niet onder 51 procent zakken”, legt Coucke uit.

Coucke week vroeger naar Anderlecht

De overdracht gebeurt op 24 februari. Dan vertrekt Coucke naar Anderlecht en volgt hij er een week vroeger dan gepland Roger Vanden Stock op als voorzitter. Coucke behoudt 9 procent van de aandelen van KVO, het maximale percentage dat de Belgische voetbalbond toelaat bij een andere club. Daaraan is wel geen stemrecht verbonden.

Sportfreak

Peter Callant is topman van Callant Verzekeringen, een bedrijf met kantoren in Oostkamp, Knokke-Heist, Antwerpen en Tongeren en zo’n 100 werknemers in dienst. “Er was veel interesse, maar Callant heeft het perfecte profiel”, zei Coucke. “Hij is Belg, ambitieus en heeft een hart voor de club.”

De verzekeraar heeft overigens een hart voor sport in het algemeen. Zo’n tien jaar geleden woog hij nog 130 kilogram, maar sindsdien sport hij heel fanatiek. Ook als sponsor is hij zeer actief bij allerhande sportclubs. Zijn naam is of was onder mee te zien op de truitjes van basketclubs BC Oostende en Limburg United, volleybalclub Antwerpen en handbalclub Tongeren.

Ook in het veldrijden, judo en triatlon pompt hij geld. In het voetbal sponsort Callant naast KV Oostende ook AA Gent, Cercle Brugge, Sint-Truiden VV en Antwerp FC. Of hij dat zal blijven doen, is niet geweten. Meerdere clubs sponsoren is niet verboden in België, zolang je geen eigenaar bent van meer dan één club.

Veel vragen over overname

Zijn sponsoring van andere clubs is niet het enige dat vragen oproept bij de overname van KV Oostende voor Peter Callant. De verzekeraar bouwde sinds 1991 een mooi bedrijf op, maar het lijkt onmogelijk dat hij kapitaalkrachtig genoeg is om een club als KV Oostende te kopen.

KVO kost namelijk alles samen minimum 30 miljoen euro, een tienvoud van wat Callant ongeveer waard is als je de jaarrekeningen van zijn zaak bekijkt. Toch zal de verzekeraar minstens 51 procent van de aandelen van de club bezitten, zelfs als er nog andere sponsors bijkomen.

Goede vrienden

Veel volgers zien in Callant dan ook een stroman die Marc Coucke helpt om op papier van Oostende verlost te raken zodat de licentie van zijn nieuwe club Anderlecht niet in gevaar komt. Het is namelijk geen geheim dat de twee zakenmannen al jarenlang goede vrienden zijn. Helpen de vrienden hier elkaar of duikt er nog een andere geldschieter op? De licentiecommissie zal alleszins extra moeten opletten hoe alles wettelijk geregeld wordt.

Gesponsorde artikelen