Marc Coucke verdient meer dan een miljard met verkoop Omega Pharma. En betaalt daar 0,0 euro belastingen op

De verkoop van Omega Pharma aan het Amerikaans Perrigo levert Marc Coucke netto iets van een 1,22 miljard op. En daar moet hij geen cent belastingen op betalen.

In ons land is er immers geen meerwaardebelasting, tenzij de fiscus oordeelt dat “de transactie buiten het normale privé- en bedrijfsbeheer valt”. In dat geval is er 33 procent verschuldigd, maar pogingen van de Bijzonder Belastingsinspectie (BBI) om die te innen mislukken doorgaans.

620 miljoen op de rekening

Coucke en mede-eigenaar Waterland Omega Pharma haalden begin 2012 Omega Pharma van de beurs voor 848 miljoen euro. Er kwam een kapitaalsverhoging van 180 miljoen euro. Met de verkoop is dat nu 2,48 miljard euro waard gebleken, of er is sprake van een meerwaarde van 1,45 miljard euro waarvan Coucke volgens Het Nieuwsblad en De Standaard zelf 1,22 miljard opstrijkt. De helft van dat bedrag krijgt hij in aandelen, de andere in geld. En dat wordt dus niet belast.

Coucke krijgt dus 620 miljoen euro in cash en voor hetzelfde bedrag Perrigo-aandelen. Coucke krijgt dankzij de deal een belang van zo’n 3,5 procent in Perrigo. Het Amerikaanse bedrijf heeft op Wall Street een beurswaarde van meer dan 21 miljard dollar (17 miljard euro). 

Meer
Lees meer...