Marc Coucke voor het eerst over zijn plannen met Anderlecht en KV Oostende

Marc Coucke voor het eerst over zijn plannen met Anderlecht en KV Oostende

Marc Coucke, die vanaf 1 maart in de voorzittersstoel van RSC Anderlecht zal zitten, heeft alle geruchten rond zijn overname van de voetbalploeg en de verkoop van zijn KV Oostende van tafel geveegd. Hij zegt dat hij zich “niet met Anderlecht bemoeit” en dat hij “KV Oostende niet aan zijn vrouw verkoopt”. Coucke benadrukt ook dat hij “zich aan de regels houdt”.

Ondernemer Marc Coucke heeft voor het eerst met de pers gepraat sinds zijn persconferentie op 22 december 2017.

Hij noemde zijn overname van de voetbalploeg RSC Anderlecht in de kranten van De Persgroep “de meest verrassende deal ooit” en ontkende dat hij nu al de touwtjes van de ploeg in handen heeft: “Daar ben ik allesbehalve mee bezig. Sinds de persconferentie heb ik niet meer met Herman Van Holsbeeck (de huidige manager van Anderlecht, red.) gesproken. Zelfs niet toen Anderlecht in La Manga naast ons trainde! Ik moei mij niet, dat zien jullie toch zelf ook?”

Coucke: “Ik hou me aan de regels”

Intussen heeft Anderlecht de prijsvraag voor hun goudhaantje Leander Dendoncker vastgelegd op 25 à 30 miljoen euro. “Beslissingen die honderd procent door het huidige bestuur genomen worden”, zegt Coucke daarover. “We hebben contractueel dingen afgesproken. Opdat ze niet plots 100 miljoen euro schulden hebben en dat ze me geen 27 spelers geven van wie ik nog nooit gehoord heb. Ik zie dat ze zich mooi aan die afspraken houden en ze zich zo goed mogelijk voorbereiden voor de terugronde. Fair enough, dus ik moei me niet. Zij die zeggen dat ik dat wel doe, zijn meestal mensen die zelf boter op hun hoofd hebben. Al die zever … Is het niet fantastisch dat iemand zich eens aan de regels houdt?”

Plooien met Bayat gladgestreken

Eergisteren heeft Coucke, tijdens de winterstage van KV Oostende en Anderlecht, ook een gesprek gehad met de spelersmakelaar Mogi Bayat, met wie hij voordien problemen had. “Wij speelden om 15 uur en Charleroi om 18 uur”, zegt Coucke. “Tussendoor heb ik voorzitter Mehdi Bayat en zijn broer een hand gegeven. Ik heb Mogi niet uitgenodigd voor mijn verjaardagsfeestje, maar ik word wel voorzitter van Anderlecht, hé. De grootste club van België met een fantastisch potentieel. Dat ik de spelers en makelaars leer kennen, hoeft niet negatief te zijn.”

Coucke gaat voor Anderlecht maar blijft Oostende-supporter

Wanneer Coucke op 1 maart KV Oostende voor Anderlecht inruilt, wil hij nog 9 procent van zijn aandelen van KV Oostende behouden. “Ik zal daar heel consequent in zijn en geen beslissingen meer nemen bij KVO”, zegt Coucke daarover. “Ook nu praten wij in deze transferperiode met alle ploegen behalve Anderlecht. Ik ga KVO dus ook niet verkopen aan mijn vrouw. Met alle respect voor Roland (Duchâtelet, die Standard aan zijn partner verkocht, red.). Hij is ongetwijfeld met heel goeie bedoelingen in het Belgische voetbal gestapt, maar als je een club bij je vrouw steekt, kan je niet zeggen dat daar ’s avonds aan tafel niet over gebabbeld wordt.”

“Tot voor 2013 was ik supporter van Oostende en vanaf 1 maart ben ik dat opnieuw. Ik mag wettelijk gezien 9 procent aandelen hebben en mij verder met het sportieve niet moeien. Als het volgend seizoen KVO-Anderlecht is, moet en zal ik er alles aan doen opdat Anderlecht zal winnen. En ik zal mij daar absoluut, absoluut, absoluut aan houden.”

KV Oostende nog steeds zonder opvolger

Voorlopig is er nog geen nieuwe eigenaar voor KV Oostende. Wel is het de bedoeling dat Patrick Orlans algemeen directeur blijft: “Zijn reactie was fantastisch. ‘Nu zullen we eens tonen dat we het zelf kunnen’, zei Patrick. Ik kan met zekerheid zeggen dat hij niet mee verhuist naar Anderlecht en als steunpilaar de continuïteit zal garanderen. Mocht de nieuwe eigenaar daar anders over beslissen, zou dat heel dom zijn.”

Gesponsorde artikelen