Marc Wilmots mag die torenhoge facturen van zijn technische staf gaan uitleggen op de voetbalbond

Marc Wilmots mag die torenhoge facturen van zijn technische staf gaan uitleggen op de voetbalbond

Nu opnieuw torenhoge onkostennota’s uit de entourage van de nationale ploeg zijn uitgelekt, mogen bondscoach Marc Wilmots en zijn secretaris het op de voetbalbond komen uitleggen. Sinds het ontslag van ceo Steven Martens is de bond namelijk een nieuwe, goedkopere weg ingeslagen, maar enkel de nationale ploeg lijkt zich daar weinig van aan te trekken.

Zondag kregen de nieuwsredacties van de VRT en VTM plots enkele onkostennota’s van de staf van de nationale ploeg in handen. En die waren niet min. Zo kostte een scoutingreis van fysiotrainer Mario Innaurato maar liefst 1.219 euro voor twee dagen, met onder meer 550 euro voor een taxi met privéchauffeur. Ook assistent-coach Vital Borkelmans werd voor zo’n bedrag door een privéchauffeur rondgereden, en dokter Kris Van Crombrugge mocht 912 euro uitgeven om twee nachten in een vijfsterrenhotel in Londen te verblijven voor een medische conferentie.

Good governance-beleid

“Het spreekt voor zich dat dergelijke uitgaven onaanvaardbaar zijn en niet passen binnen het good governance-beleid van financiële rigeur die de KBVB nastreeft”, liet de bond in een persbericht weten. Sinds het vertrek van Steven Martens moeten alle onkosten op voorhand al ingediend en goedgekeurd worden, maar met dat regeltje nemen ze het bij de nationale ploeg blijkbaar nog niet te nauw. Al zegt bondsdokter Van Crombrugge dat hij dit keer specifiek de nieuwe procedure had gevolgd om niet in de problemen te komen, en de kosten gewoon goedgekeurd werden.

Torenhoge kosten dus, voor zaken die makkelijk veel goedkoper kunnen. Zeker op momenten dat de Belgische voetbalbond zware verliezen draait, en de vorige CEO omwille van die wantoestanden moest opstappen. En dus roept de voetbalbond Marc Wilmots en zijn secretaris Piet Huys op het matje. Zij zouden namelijk de verantwoordelijkheid dragen voor het personeel van de nationale ploeg, schrijft Het Nieuwsblad.

Uit de lucht gevallen

Zo kwamen de facturen, die dateren van de periode februari-april, pas vrijdag aan bij CFO Tom Borgions, die op zijn beurt de nieuwe CEO Gérard Linard en voorzitter François De Keersmaecker op de hoogte moest brengen. Maar door omstandigheden is dat niet meer gelukt voor het weekend, waardoor ze bij de bond uit de lucht vielen toen de VRT en VTM het nieuws bekendmaakten.

Dat Wilmots en zijn entourage niet op een euro kijken, is natuurlijk al langer geweten. Zo werd in maart nog 100.000 euro extra uitgegeven zodat de nationale ploeg wat extra beenruimte zou hebben tijdens de vlucht naar Israël. Wilmots wil overigens ook niet met de ploeg overnachten in het nieuwe hotel in Tubeke, dat de bond speciaal voor de nationale ploeg liet bouwen met de winst van Euro 2000. Wilmots vindt het nieuwe hotel niet comfortabel genoeg en het oefencentrum niet goed genoeg, en prefereert het Crowne Plaza in Zaventem. Linard zegt vandaag echter aan Het Laatste Nieuws dat hij Wilmots wel zal overtuigen om vanaf volgend jaar enkel nog in Tubeke te overnachten.

Gesponsorde artikelen