Marghem (MR) brengt regering in verlegenheid door geen duidelijke kostprijs bouw gascentrales te geven

Marghem (MR) brengt regering in verlegenheid door geen duidelijke kostprijs bouw gascentrales te geven

Vandaag is er opnieuw klimaatprotest van de jongeren, voor de zoveelste week op rij. Ze eisen duidelijke maatregelen. Maar de federale regering, met minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), worstelt communicatief met het dossier. Ze is niet in staat om de kostprijs van nieuwe gascentrales, die kernenergie moeten vervangen, duidelijk te communiceren.

Geeft Greta Thunberg, de Zweedse tegenhanger van Anuna De Wever en Kyra Gantois, de deelnemers aan de klimaatmars in Brussel een tweede adem? Thunberg is een beetje de internationale held van die jongerenbeweging: ze organiseerde in haar Zweden ook wekelijkse klimaatmarsen, en ging tot in Davos spreken om haar zaak te maken over klimaatopwarming.

Ondertussen worstelt de politiek met het dossier. In de eerste plaats de federale minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), die in het verleden al flink aangepakt werd door activisten, onder meer omdat ze met een jet naar de klimaattop in Polen vloog. Nu dreigt het dossier van de gascentrales opnieuw een uitschuiver te worden.

Die gascentrales liggen moeilijk. Want er is de wet op de kernuitstap, tegen 2025. Alleen, die kerncentrales moeten vervangen worden door andere energiecentrales, met groene stroom alleen kom je er niet. Het alternatief zijn gascentrales, maar daarvan zouden er een hele reeks nieuwe gebouwd moeten worden om tegen 2025 de kernenergie vaarwel te zeggen.

CO2-uitstoot, én serieuze kostprijs

Daarbij steken toch tal van problemen de kop op. Om te beginnen is er de CO2-uitstoot. Die is quasi nihil bij kernenergie, terwijl gascentrales uiteraard op fossiele brandstof draaien. Daarnaast wordt het wel zeer krap qua timing om de nieuwe centrales gebouwd te krijgen: er zijn niet zo gek veel plekken in België waar dat kan.

Maar het grootste probleem voorlopig is de kostprijs, en dan vooral de berekening ervan en de communicatie errond. Dat ligt uiteraard gevoelig: van zodra het over “de rekening” gaat van klimaat- en energieplannen, spitst iedereen de oren. Bovendien is het dossier kwetsbaar voor de groene beweging: die willen zowel de klimaatopwarming stoppen als afscheid nemen van kernenergie.

Bovendien zijn de kerncentrales een ‘hot item’. De N-VA zet zich al een paar jaar anders dan de rest: zij willen de centrales voorlopig openhouden. Onlangs nog opperde Pieter De Crem (CD&V) hetzelfde, maar zijn partij floot hem terug. Open Vld wil ze graag dicht, Bart Tommelein (Open Vld) was als energieminister een felle voorvechter van de sluiting. En uiteraard is Groen de grootste tegenstander: voor hen is kernenergie één van de grote vijanden.

Marghem schiet zichzelf in de voet

Maar Marghem helpt met haar houding het dossier niet: ze weigert om duidelijkheid te scheppen over de kostprijs van die gascentrales. Dat is een zere plek waar de N-VA nu al een tijdje op duwt. Zij spreken van een extra kost van mogelijks een klein miljard.

Dat cijfer duikt nu ook op in officiële documenten van de CREG, de energiewaakhond, die De Tijd kon inkijken. Die spreken over “een steunmechanisme voor de bouw van gascentrales dat zo’n 600 tot 940 miljoen euro per jaar zal kosten”. Een stevige som dus die de overheid zal moeten bijpassen. Bovendien was het document een presentatie voor de netbeheerder Elia, dat ook op het kabinet van Marghem terecht kwam. Zij moest dus op de hoogte zijn. Bijzonder vervelend, want vorige week in de Kamer ontkende ze nog in alle talen al een bedrag te kennen van de kostprijs.

Als de cijfers kloppen, is dat koren op de molen van de tegenstanders van de gascentrales. Die zijn niet rendabel, de overheid zal dus CO2-uitstoot moeten subsidiëren. Eerdere studies hadden het over zo’n 350 miljoen euro. Als dat cijfer nu gestegen is naar 600 tot zelfs 940 miljoen euro, dan maakt dat de zaak extra pijnlijk.

Margem blijft zo een moeilijk parcours rijden. Over het klimaat heeft ze ook een voorstel: een ‘Interfederaal Klimaatagentschap’ opstarten. Dat kan dan één klimaatbeleid voor het land uitzetten. Maar niemand is echt enthousiast over haar plan. België heeft vier klimaatministers: naast Marghem hebben ook Vlaanderen, Brussel en Wallonië een bevoegde minister.

Gesponsorde artikelen