Marihuana begint ook Wall Street te interesseren: van nichemarkt naar miljardenindustrie

Marihuana begint ook Wall Street te interesseren: van nichemarkt naar miljardenindustrie

Voor de economie van de Verenigde Staten wordt marihuana veel belangrijker dan ambachtelijke bieren. Dat betoogt Jack Delaney, hoofdanalist van het financiële nieuwsplatform Money Morning. In een toenemend aantal Amerikaanse staten wordt immers medicinale en recreationele marihuana gelegaliseerd. Geraamd wordt dat de verkoop van cannabis tegen het einde van dit decennium ongeveer 23 miljard dollar inkomsten zal genereren, tegenover 10 miljard dollar vorig jaar.

Er werd gevreesd dat de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president de verdere ontwikkeling van de sector zou afremmen en dat Jeff Sessions, Amerikaans minister van justitie, een erg repressief beleid zou introduceren. Money Morning stelt inmiddels dat er echter kan worden vastgesteld dat er voorlopig geen middelen voorzien zijn in het Amerikaanse budget voor federale acties tegen medicinale marihuana.

Beursnotering

Jack Delaney benadrukt dat marihuana, net als ambachtelijke bieren bijvoorbeeld, ooit een nichemarkt waren. Nu blijkt dat ondanks een verdubbeling van de verkoop na vier jaar, ambachtelijke bieren veel minder toegankelijk zijn dan marihuana.

Je zal op de beurs dus weinig lokale brouwers terugvinden. En dat kan je niet zeggen van cannabis, want daar zijn al wel enkele beursnoteringen gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven zoals New Cannabis Ventures. Zij hebben een portfolio met zes Amerikaanse en negen Canadese ondernemingen met activiteiten in die sector.

Ondertussen is medicinale marihuana in dertig Amerikaanse staten en het District of Colmubia gelegaliseerd en is in acht staten ook recreationele cannabis toegelaten. Uiteindelijk zal volgens Delanay marihuana over het hele grondgebied gelegaliseerd worden maar is alleen de vraag wanneer dat zo zal zijn. Eerst zal dat voor medicinale marihuana gebeuren maar snel daarna zal ook de recreationele variant volgen.

Green Table

Met die legalisaties opent een nieuwe economische markt en investeerders zullen daarmee kunnen opbouwen. Interesse in die sector is er al en kan bijvoorbeeld gezien worden aan het netwerk Green Table.

Eén van de bedrijven in de portfolio van New Cannabis Ventures is GrowGeneration. Zij zijn één van de grootste verkopers van teeltsystemen voor cannabis in de Verenigde Staten en hebben tijdens tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 14,4 miljoen dollar. Volgens GrowGeneration zelf kan het uitstekend financieel jaar toegeschreven worden aan de grote vraag en de verdere geografische dekking.

Gesponsorde artikelen