Marihuana legaliseren zou België een pak geld kunnen opleveren

Volgens onderzoek van de Koning Boudewijnstichting kan marihuana een serieuze bron van inkomsten zijn voor ons land. De denktank beweert dat wiet belasten bijna 150 miljoen euro kan opleveren, en dan gaat het enkel maar over inkomsten, niet over uitgaven.

Wie cannabis of wiet wil vinden in België, kan dat wellicht, maar legaal is het niet: je moet er nog steeds de grens voor over. Nu in Canada en verschillende Amerikaanse staten marihuana gelegaliseerd is, woedt ook bij ons het debat. Want, zoals Canada bewijst, wiet is big business. Het Noord-Amerikaanse land kan het groene goedje niet snel genoeg aanslepen. Volgens een Belgische denktank zou ook ons land er wel bij kunnen varen.

Meer wiet is meer geld

De Vrijdaggroep, een denktank onder de Koning Boudewijnstichting schat dat de staat zo’n 223,9 miljoen euro uitgeeft aan cannabisgerelateerde activiteiten. Denk dan vooral aan controles, mensen die de controles organiseren, onderzoek, preventiecampagnes en … denktanken. Volgens hun studie, Cannaconomics, die de resultaten van decriminalisering van wiet meet op basis van drie scenario’s, kan dat beter.

In het eerste scenario wordt de inventaris geregulariseerd: België zou dan zelf de productie reguleren, licenties uitdelen en verkopen en de prijs zetten. Dat zou zeker 144 miljoen euro moeten opleveren, al zou het best kunnen dat er dan problemen zijn met de Europese monopoliewetten. Die zijn van toepassing als de staat alles organiseert.

Privé of overheid?

Een alternatief is het Nederlands model: privé, maar gereguleerd. Zo mag een coffeeshop in Nederland maximum 500 gram (ja, echt) cannabis liggen hebben. Er zijn zo’n zes goedverkopende strengen per coffeeshop verkrijgbaar, door de regulering.

In het tweede scenario, eenvoudige decriminalisering, zou de ban op cannabisconsumptie opgeheven worden. Dan mag je wel cannabis hebben maar niet verkopen en niet produceren. Da’s prima voor de gebruiker, maar er stellen zich dan wel invoerproblemen. Toch zou zelfs dat de staat al 42,8 miljoen euro opleveren.

In een laatste scenario, de open, competitieve markt, laat iedereen doen en laat de kwantiteit en kwaliteit door verkopers bepalen. Dat zou 78,4 miljoen opleveren voor de staat. Maar het zet wel het deurtje open voor slechtere kwaliteit, hoewel dat een probleem is dat wellicht nooit volledig van de baan is. Of ook politici openstaan voor deze specifieke vorm van inkomsten, laten we even in het midden.

pixabay
Meer
Lees meer...