Marijn ‘Boma’ Devalck niet akkoord met houding van ex-collega’s na geschrapte aflevering van ‘F.C. De Kampioenen’

Marijn Devalck kampioenen aflevering geschrapt racisme
VRT

Marijn Devalck, die meneer Boma vertolkt in F.C. De Kampioenen, heeft het moeilijk met de keuze van VRT om een aantal afleveringen te schrappen omdat ze racistisch zouden zijn. De VRT oordeelde dat een aflevering van 18 jaar geleden niet meer in deze tijdsgeest past en verwijderde deze van het online platform VRT NU.

VRT

Dat zijn collega-acteurs, die destijds in de geschrapte afleveringen zwarte personages vertolkten, nu over racisme spreken, vindt Devalck jammer. Hij zegt in Dag Allemaal dat de andere acteurs hun enthousiasme van vroeger vergeten zijn: “Ik ben ontgoocheld over hun reactie. Het staat in schril contrast met het goede gevoel dat wij allemaal hadden tijdens onze samenwerking.”

Wel zegt Devalck de beslissing van de VRT te begrijpen, gelet op de black lives matter-protesten van vandaag: “Als je weet dat er 10.000 mensen op straat komen tegen racisme, snap ik dat ze geen olie op het vuur willen gooien. Zonder het te willen, trap je tegenwoordig altijd op iemands tenen. Wat mij betreft was F.C. De Kampioenen net toonaangevend in het streven naar positieve integratie.”

Controversiële opmerkingen

F.C. De Kampioenen is nu eenmaal dertig jaar oud: zaken waar we vroeger niet van opkeken, kunnen nu ongepast zijn”, zei VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. De bewuste aflevering, Kamer te huur, dateert uit 2002 en draait om Dieudonné, een zwarte man die afkomstig is uit Kameroen en werkt voor de vleesfabriek van Balthazar Boma. Hij huurt een kamer bij Pascale die zich vragen stelt over zijn afkomst.

Pascale maakt ook controversiële opmerkingen. Zo is ze verbaasd dat Dieudonné met mes en vork kan eten en is ze onder de indruk van het feit dat hij confituur kent. Ook vraagt ze hem of hij nu minder bruin is dan toen hij in Afrika was. Fernand noemde hem op een bepaald moment zelfs “negerke”.

Gesponsorde artikelen