Left Right
scrollTop top

Marine Le Pen moet EU bijna 300.000 euro wegens gesjoemel en ’t is niet de eerste keer


Marine Le Pen moet EU bijna 300.000 euro wegens gesjoemel en ’t is niet de eerste keer

De Franse extreemrechtse ex-presidentskandidate Marine Le Pen (Rassemblement National) moet bijna 300.000 euro terugvorderen aan het Europees Parlement. Ze betaalde onterecht een medewerkster uit met geld van de Europese instellingen. Het is lang niet de eerste keer dat Le Pen en haar entourage in opspraak komen wegens gesjoemel op Europees niveau.

Maar liefst 298.497,87 euro. Zoveel eiste het Europees Parlement eind 2016 terug van Marine Le Pen (Rassemblement National). De Franse extreemrechtse politica had het geld gebruikt om een parlementaire medewerker mee te vergoeden. Ze kon nochtans geen enkel bewijsstuk voorleggen waaruit bleek dat die medewerkster wel degelijk voor haar werkte in het parlement. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Alles terugbetalen

Le Pen kon zich niet vinden in de claim van het Europees Parlement en richtte zich tot het Hof van Justitie van de Europese Unie. Ook daar krijgt ze nu ongelijk. Le Pen kan volgens het Hof nog altijd niet bewijzen welke activiteiten en taken de medewerkster precies op zich nam. Ze moet dus de volledige som terugbetalen van 298.497,87 euro aan het Europees Parlement.

epa

Lang niet enige incident

Eerder dit jaar moesten ook haar vader Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het Front National, en Bruno Gollnisch samen 600.000 terugbetalen aan het Europees Parlement, om exact dezelfde reden.

Vorige maand raakte nog bekend dat de eurosceptische fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF), waar ook de partij van Le Pen toe behoort, bijna een half miljoen euro onterecht aangaf bij de Europese instellingen. Het geld ging naar flessen champagne, cadeautjes en etentjes. Vooral de Franse leden van de fractie zouden de uitgaven gedaan hebben. Als de fractie zich niet kan verdedigen, moeten ze 477.780,62 euro terugstorten.

EPA

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755