Mario Golf World Tour: de perfectie is bijna bereikt

Mario Golf World Tour: de perfectie is bijna bereikt

Nintendo maakte van golf ooit een geweldig leuk spelletje en sindsdien is Mario Golf een klassieker in het gamma van Nintendo geworden. Aan de ene kant wordt echt wel rekening gehouden met de regels en hindernissen van de sport, maar aan de andere kant zijn de banen in de kasteeltuinen van Peach ook onvoorstelbaar leuk. De nieuwste editie is er eentje voor de 3DS.

Golfen is niet voor iedereen weggelegd. Het is een hobby die toch behoorlijk wat oefening vergt. Gelukkig leert je mii-personage alles heel snel. Je hoeft immers geen tijd meer te besteden aan het maken of selecteren van een spelfiguur die al dan niet een beetje op jezelf lijkt. Je mii wandelt het kasteel van Peach gewoon binnen voor een spelletje golf. Zoals altijd ben je nog onbekend en moet je eerst bewijzen wat je kunt. Maar niemand hoeft te vrezen te worden uitgelachen om zijn of haar kwaliteiten, want je stapt altijd met een goed gevoel van de baan. En wie het goed doet, krijgt niets dan complimentjes van zijn verslagen tegenstanders. Behalve van Bowser natuurlijk.

De ervaren spelers hoeven geen lange instructies te vrezen. Na een kort woordje uitleg van ceremoniemeester Toad ga je meteen aan de slag. Voor wie het allemaal nogal nieuw is, raden we aan meer uitleg te vragen bij de informatiestanden in het kasteel. En er zijn ook oefenvelden te vinden waar experts je de kneepjes van het vak leren. Drie banen zijn open voor het publiek, en dus voor jou nadat je er een oefenronde hebt gespeeld. De eerste is de bosbaan, zowat de simpelste in de geschiedenis van Mario Golf. Al kunnen we vermoeden dat de baan voor nieuwelingen wel nog een uitdaging is en bovendien een aangename kennismaking met het concept moet zijn. Al de rest willen we niet met minder dan tien onder par zien terugkeren.

De kustbaan is al iets moeilijker, aangezien de wind en het zand daar een grotere rol spelen. Zand is doorheen de gamereeks een grotere boosdoener geworden, want het is niet zo eenvoudig meer om uit die benarde situatie te geraken. En wind blijft lastig om je slagen te voorspellen. Gelukkig veranderen de windrichting en windsnelheid niet terwijl je een slag aan het voorbereiden bent, iets waar echte simulatiegolfgames uiteraard wel rekening mee houden. En na het bezoekje aan de zee gaan we naar de bergen – die tuin van Peach is gewoon indrukwekkend. Het is meteen ook de pittigste van de drie golfbanen. Zoals altijd in de Mario-games is het niet gedaan na deze kampioenschappen. Het spelletje begint dan pas echt met een hoop extra banen.

Online competities

Wat deze game echter helemaal in een modern jasje steekt, zijn de uitgebreide online mogelijkheden. Niet alleen kan je fier als een gieter al je statistieken delen met de rest van de wereld, je mag jezelf ook eens bewijzen tegen die tegenstanders dankzij allerlei toernooien. ‘Mario Golf’ heet deze optie en dat icoontje staat zelfs op de eerste plaats in het menu naast ‘Castle Club’, de solocarrière die hierboven beschreven staan. Het is zo haast onmogelijk om niet eerst op het online platform binnen te strompelen, want het was minstens even logisch geweest als de namen van deze speelmogelijkheden waren omgedraaid.

Wat kan je online allemaal doen? Heel veel. Je zal meteen een pak uitdagingen zien staan waar je aan kunt deelnemen. Van rondjes met een bepaald personage tot muntgames, voorwerpgolf of een combinatie van dat alles. Wat dat allemaal betekent, laten we je zelf beter ontdekken. Op elk spel staat een houdbaarheidsdatum, een deadline waarna de prijzen worden uitgereikt aan de beste golfers. Zo kan je allerlei extraatjes aan je gamma toevoegen. Om dit allemaal op te volgen dreigt Mario Golf natuurlijk weer erg verslavend te worden. En dan is er nog de mogelijkheid om privétoernooien te starten. Oneindig veel plezier dus.

Conclusie: 9/10

Het jeukte bijzonder erg aan de vingers om dit spel geen 10/10 te geven, want Mario Golf: World Tour is alweer een uitblinker onder de Mario-sportgames geworden. Maar omdat het natuurlijk een klassiek concept is, willen we de perfecte score nog even opbergen. Er valt gewoon heel weinig aan te merken op deze uitgebreide en uitstekende 3DS-editie van Mario Golf. Over een maand komt met de nieuwe Mario Kart op Wii U een spel uit waar we al meer dan een jaar naar uitkijken. Maar om de tijd te doden, zal deze Mario Golf de dagen voorbij doen vliegen.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen