Left Right
scrollTop top

Ex-Nobelprijswinnaar Mario Molina overleden


Mario Molina
© EPA

Mario Molina is op 77-jarige leeftijd overleden aan plots hartfalen. De Mexicaan won in 1995 de Nobelprijs voor de chemie voor z’n onderzoek naar het gat in de ozonlaag. Hij zette zich daarna in voor de strijd tegen de klimaatverandering en was adviseur in de wetenschaps- en technologieraad van voormalig Amerikaans president Barack Obama.

Eerder vandaag kreeg de Amerikaanse dichteres Louise Glück de Nobelprijs voor literatuur. Maar er is ook ander, minder fijn, Nobelprijs-nieuws. Ex-winnaar Mario Molina is namelijk overleden. Hij won in 1995 de Nobelprijs voor chemie voor z’n onderzoek naar het gat in de ozonlaag. Z’n familie maakte bekend dat hij plots hartfalen niet heeft overleefd. Molina is 77 geworden.

Onbekend terrein

Uit interviews door de jaren heen is gebleken dat Molina al van jongs af aan gefascineerd was door wetenschap. Z’n badkamer thuis in Mexico Stad toverde hij om tot een heus labo, en als tienjarig jongetje deed hij niets anders dan biografieën van eerdere Nobelprijswinaars lezen.

Mario Molina studeerde in Mexico, Duitsland en de Verenigde Staten, en doctoreerde in natuurkundige chemie. Meer specifiek hield ie zich bezig met onderzoek naar de chemie van de atmosfeer. Da’s de dampkring die ervoor zorgt dat het leven op aarde kan blijven leven. Die atmosfeer was toen onbekend terrein.

Onderzoek naar de ozonlaag

Molina Obama
In 2013 kreeg Mario Molina van president Barack Obama de ‘Presidential Medal of Freedom’ – EPA

In 1974 publiceerde Molina (samen met de Amerikaan Sherwood Rowland) het onderzoek dat hem een dikke 20 jaar later een Nobelprijs zou opleveren. In het onderzoek waarschuwden de twee voor de steeds dunner wordende ozonlaag. Da’s de laagt die de aarde beschermt tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

Molina en Rowland linkten dat gat in de ozonlaag aan zogenaamde cfk’s (chloorfluorkoolwaterstoffen). Die stoffen werden als isolatiemateriaal voor ander andere koelkasten en diepvriezers gebruikt, maar door het onderzoek werden ze in 1987 in het Protocol van Montreal verboden.

Later in z’n leven was Mario Molina adviseur in de wetenschaps- en technologieraad van voormalig Amerikaans president Barack Obama. Dat deed ie van 2008 tot 2016.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899