Marioepol verwerpt Russisch ultimatum voor overgave

Oekraïense troepen zullen Marioepol blijven verdedigen, ondanks de eis van Rusland om de wapens neer te leggen.

Het Russische leger schotelde de resterende Oekraïense soldaten in de aan flarden geschoten zuidoostelijke stad Marioepol zondag een ultimatum voor. De wapens neerleggen of doorvechten tot het bittere einde. De Oekraïense troepen, die zich verschansen in de enorme staalfabriek van Azovstal, kiezen er schijnbaar voor om zich niet over te geven. 

Moskou zei de laatste dagen dat zijn legers de havenstad bijna volledig onder controle gebracht zouden hebben. Het zou de grootste overwinning zijn voor de Russen in de oorlog die nu al bijna twee maanden duurt.

“Onze troepen blijven de verdediging volhouden”

Zondag verklaarde het bestuur van Marioepol vervolgens dat de Oekraïense troepen van de stad zullen blijven doorvechten.

“Op zaterdagavond kondigden de bezetters aan dat ze een ‘corridor voor overgave’ zouden oprichten voor de overblijvende troepen. Maar vandaag zullen onze troepen de verdediging blijven volhouden”, zei Petro Andriushchenko, adviseur van de burgemeester van Marioepol, op Telegram.

Volgens Andriushchenko zou het verzet tegen de Russische troepen rond de strategische havenstad ook meer verspreid zijn dan enkel in het gebied rond de staalfabriek. “Gisteravond waren er nog gevechten in de Taganrogstraat, die vijf kilometer van Azovstal ligt”, meent de Oekraïner.

Het Oekraïense leger beweert dat Russische troepen tijdens de meest recente gevechten privéwoonsten bestookt zouden hebben, alsook de faciliteiten van de haven.

Ogen van het Kremlin gericht op oosten van Oekraïne

Door het stugge verzet van de Oekraïners in het noorden, heeft het Kremlin besloten zich de laatste weken vooral te richten op de oostelijke Donbasregio, waar Marioepol een belangrijke rol speelt als grootste haven van de streek.

Het Russische ministerie van Defensie meent dat de gehele stedelijke regio van Marioepol ontruimd zou zijn en onder Russische controle is. In de stad vonden enkele van de meest hevige gevechten van de oorlog plaats. Het aantal burgerslachtoffers ligt wellicht hoog, aangezien er geregeld foto’s opduiken van lijken op straat. Ondertussen wachten duizenden Oekraïners in de stad bang af binnen ondergrondse schuilplaatsen.

(lb)

Meer
Lees meer...