Marokkanen zetten de klok niet terug vannacht

Marokkanen zetten de klok niet terug vannacht

Straks een uurtje langer slapen: we draaien de klok immers een uur terug omdat we – voor één van de laatste keren wellicht – overschakelen van zomertijd naar wintertijd. En net vandaag hebben ze in Marokko een opvallend besluit genomen. De regering heeft op de valreep besloten om vanaf nu het hele jaar de zomertijd aan te houden.

Volgens de Marokkaanse regering blijkt uit onderzoek dat mensen meerdere keren per jaar vervelende gevolgen ondervinden van de overgang van zomer- naar wintertijd. Ook zou de permanente zomertijd positieve gevolgen hebben voor de elektriciteitsconsumptie, omdat er “een uur natuurlijk licht” wordt gewonnen.

Marokko verzet meestal vier keer per jaar de klok: twee keer voor de zomer- en wintertijd en twee keer in verband met de Ramadan.

Net zoals in ons land en op veel andere plaatsen in de wereld zou de klok in Marokko in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit gaan. De tijd in Marokko loopt één uur achter op België. Omdat bij ons de klok dit weekend wél een uur wordt teruggezet, is het dus vanaf morgen even laat in België en Marokko.

De tijd van de Britten

Ook bij ons wordt gediscussieerd over de vraag of een permanente zomertijd óf het aanhouden van de wintertijd de voorkeur heeft. De Europese Commissie heeft onlangs voorgesteld om lidstaten van de Europese Unie zelf te laten bepalen of ze de zomertijd of de oorspronkelijke tijd invoeren.

De standaardtijd in België (de wintertijd) loopt een uur vóór op de tijdzone waartoe ons land eigenlijk behoort: Greenwich Mean Time (GMT), de tijd van de Britten. In de zomertijd wordt dat twee uur en dat is eigenlijk de tijd die hoort bij Oost-Europa, twee tijdzones verder.

In 1916 werd de zomertijd ingevoerd en in 1946 werd dat systeem weer afgeschaft, waarna het in 1977 weer werd ingevoerd.

Wintertijd natuurlijker

Maar de wintertijd is dus de tijd het dichtst bij onze natuurlijke tijd zit. Het krijgen van genoeg zonlicht in de winter speelt daar volgens experts een belangrijke rol in. Zonlicht is ontzettend belangrijk voor onze biologische klok.

Minder natuurlijk licht werkt depressies en andere ziektes in de hand. Een verschuiving van ritme kan leiden tot diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Gesponsorde artikelen