Mars tegen Marrakech zal toch doorgaan “ook al is er een verbod”

Mars tegen Marrakech zal toch doorgaan “ook al is er een verbod”

De geplande Mars tegen Marrakech van aanstaande zondag zal toch doorgaan, dat hebben de organisatoren bevestigd. Van het verbod, dat de stad en het gewest Brussel woensdag nog uitspraken, lijken de protesteerders zich dus weinig aan te trekken. “Wij baseren ons op het recht op vergaderen en het recht op vrije meningsuiting”, stelt Filip Brusselmans van KVHV Antwerpen.

“Er mag geen bruine mars doorgaan in Brussel”, waren Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) woensdagavond nog duidelijk.

Verbod

Naast studentenverenigingen KVHV, NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren leken ook de harde kernen van verschillende supportersgroepen van Belgische eersteklasseploegen zich te gaan mengen in de mars tegen het migratiepact.

En dat zagen Close en Vervoort niet zitten. Uit vrees voor excessen en rellen verboden zij de mars, die gepland stond voor aanstaande zondag. Meteen vaardigden de twee een verbod uit voor het hele Brusselse gewest om zo te verhinderen dat de mars in een andere gemeente zou kunnen doorgaan. Dat verbod geldt trouwens ook voor eventuele tegenbetogingen die gepland stonden.

Maar dat verbod lijken de organisatoren nu dus naast zich neer te leggen. “Wij zullen volgende zondag betogen tegen het migratiepact van Marrakech”, bevestigt Filip Brusselmans, de preses van KVHV Antwerpen en de organisator van de mars, aan VRTNWS, “ook al is er een verbod uitgevaardigd door de PS’ers Philippe Close en Rudi Vervoort”. “Wij baseren ons op het recht van vergaderen en het recht van vrije meningsuiting.”

“Politiek trucje”

Brusselmans stelde ook te onderzoeken welke stappen ze nog kunnen ondernemen: “We zijn in overleg met onze advocaten om een spoedprocedure te starten bij de Raad van State, om alsnog het recht te krijgen om te betogen.

Maar voor ze naar de Raad van State kunnen stappen, hebben ze eerst het officiële document achter het verbod nodig. Maar dat hebben de organisatoren nog niet ontvangen. “De politie had beloofd om dit vóór vier uur door te sturen. Het is er nog niet. Het voelt als een politiek trucje om stokken in de wielen te steken.”

Dat document moet meer duidelijkheid scheppen over de juridische redenen voor het verbod. “Tot nu horen we alleen dat het een ‘bruine mars’ zou zijn”, zegt Brusselmans, “maar zo’n argument haal je bij de Raad van State zo onderuit.”

“Een geweldloze betoging”

Op VTM Nieuws betreurde Brusselmans gisterenavond nog de beslissing van de Brusselse burgemeester. “Wij hebben van in het begin een zeer goed contact gehad met de politie. Wij hebben ook onze eigen ordediensten die voor de veiligheid zullen instaan”, meende Brusselmans. Net zoals in andere interviews benadrukken de organisatoren dat “ze niet uit zijn op een confrontatie met de politie”: “We hebben altijd tegen iedereen gezegd dat het gaat om een geweldloze betoging.”

Op Facebook riep mede-organisator Dries Van Langenhove op zondag toch naar Brussel te komen. “Er is een verbod, maar naar ’t schijnt is het niet bindend”, stak hij meteen ook nog eens de draak het met migratiepact:

Gesponsorde artikelen