Mars tegen terreur in Brussel: opkomst lager dan verwachte 15.000 maar beelden zijn indrukwekkend

Mars tegen terreur in Brussel: opkomst lager dan verwachte 15.000 maar beelden zijn indrukwekkend

15.000 mensen waren verwacht op de mars tegen terreur vandaag in Brussel. De politie spreekt nu over zo’n 7.000 mensen die hebben meegelopen, de opkomst blijkt dus een pak lager te zijn. Maar dat maakt de tocht natuurlijk niet minder bijzonder. Om 14.00 uur is de mars vertrokken vanaf het Noordstation en om 16.00 uur eindigde deze bij het Fontainasplein, met een herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem. 

De mars tegen terreur en haat moest eigenlijk drie weken geleden plaatsvinden, maar om veiligheidsredenen mocht het toen niet doorgaan. Vandaag ging de mars wel door en zo’n 160 organisaties hadden mensen opgeroepen naar Brussel te komen om mee te lopen. Hierdoor werden er in totaal liefst 15.000 mensen verwacht.

Maar bij vertrek aan het Noordstation om 14.00 uur vanmiddag bleek de opkomst toch een stuk lager te zijn. Hoeveel precies meelopen is nog niet officieel bekend. Persagentschap Belga sprak over zo’n 3.000 mensen die zich vanmiddag bij het Noordstation verzameld hadden.

Terwijl de mars bezig is, sluiten wel van alle kanten nog mensen aan. Als de optocht bij de Beurs aankomt, tweet VRT-journalist Riadh Bahri dat het aantal deelnemers inmiddels is opgelopen tot meer dan 7.000. Dat aantal is bevestigd door de politie. Ook enkele politici lopen mee, zoals minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V), Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), minister van Justitie Koen Geens (CD&V), Wouter Beke (CD&V) en Kristof Calvo (Groen). Maar organisator Hugo Franssen maakt duidelijk aan VTM Nieuws dat het absoluut geen politieke mars is.

Eenheid tegenover terreur

Franssen: “Wat we willen uitstralen, is de eenheid van de bevolking tegenover de terreur. En daarom geven we ook de ereplaats in de mars aan de slachtoffers van de terreur, aan de mensen van de hulpdiensten, aan de mensen van Zaventem en de metro. Daarachter komen de hoogwaardigheidsbekleders en we hopen dat ook de politie daar kan plaatsvinden.”

Via Molenbeek en de Beurs eindigde de mars om 16.00 uur bij het Fontainasplein, waar een herdenkingsmoment heeft plaatsgevonden. Met muziek en speeches van onder andere de nabestaanden zijn de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem herdacht.

En na afloop, rond 17.30 uur, zouden premier Charles Michel (MR) en de vicepremiers enkele slachtoffers, families en organisatoren ontvangen. Dat liet het kabinet van Michel weten aan de openbare omroep VRT.

Enkele beelden van de mars tegen terreur en haat vandaag in Brussel:

Duizenden mensen zijn naar onze hoofdstad afgekomen om een eenheid tegen terreur te tonen:

De mars bleef aanzwellen. Toen de optocht bij de beurs aankwam, hebben zich al een pak meer mensen aangesloten.

Bron: VRT, VTM Nieuws

Gesponsorde artikelen