Left Right
scrollTop top

Mathias De Clercq (Open Vld) claimt sjerp met veel meer voorkeurstemmen, mokerslag voor sp.a dat nog 7 zetels overhoudt


Mathias De Clercq (Open Vld) claimt sjerp met veel meer voorkeurstemmen, mokerslag voor sp.a dat nog 7 zetels overhoudt

De grote winnaar in Gent is Open Vld van kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq. De liberalen zijn kleiner dan het kartel sp.a-Groen, maar sp.a (zeven zetels) en Groen (veertien zetels) zijn apart kleiner. En De Clercq haalt ook fors meer voorkeurstemmen dan Rudy Coddens (sp.a). Logisch dus dat De Clercq nu de sjerp wil.

De stemmen zijn nog steeds niet helemaal geteld, dus officieel is de Gentse stembusslag nog niet voorbij. In één bureau moest de civiele bescherming tussenkomen, na een incident met verdacht poeder. Daardoor is het nog wachten op 600 stemmen.

Maar nu is wel al duidelijk wie wint: Mathias De Clercq. Dat is de conclusie van een hele felle campagne over de sjerp in Gent, waarbij Mathias De Clercq (Open Vld) zichzelf in de markt zette als dé kandidaat-burgemeester. Die strategie levert forse winst op.

De Clercq duwt zijn partij naar een hele stevige tweede plaats qua lijsten, met 15 zetels. Bovendien scoort Mathias qua persoonlijke voorkeurstemmen ver boven Coddens, de kandidaat-burgemeester van het kartel. De Clercq zit rond de 15.000 voorkeurstemmen en Coddens haalt er maar 11.000.

Alleen worden de onderhandelingen bijzonder moeilijk. Want veel alternatieven zijn er niet in Gent: de huidige meerderheid moet samen door. Want een coalitie van Open Vld met N-VA en met CD&V is mathematisch niet mogelijk, waardoor De Clercq het progressieve kartel van Sp.a/Groen ook niet buiten spel kan zetten.

Blijft het kartel bestaan?

Een andere optie is wel dat het kartel niet overeind blijft. Er staat grote druk op die samenwerking van socialisten en groenen: alles wijst erop dat de socialisten de verliezers zijn, terwijl Groen fors wint. Op de lijst is massaal voor Groen gestemd. In totaal zouden er van de 21 zetels 14 of zelfs 15 naar Groen gaan. Sp.a houdt dan nog 6 tot 7 zetels over, wat een totale verschrompeling is.

Bovendien is ook het spel van de voorkeurstemmen daar opvallend: de nummer vijf op de lijst, Filip Watteeuw, haalt meer dan 8000 voorkeurstemmen. Het is duidelijk dat hij en niemand anders de feitelijke kopman van Groen en dus eigenlijk ook het kartel is.

De voorlopige resultaten zien er als volgt uit: het kartel komt op 33,1 procent, een verlies van 12,4 procent. Open Vld wordt de tweede partij en haalt volgens de eerste voorlopige resultaten 26,4 procent (+9,9%). N-VA verliest in de voorlopige resultaten 3,6 procent en komt op 13,5 procent. CD&V haalt 10 procent (+0,9%) en ook Vlaams Belang wint en komt op 9,2 procent (+2,7%). PVDA komt in de gemeenteraad en behaalt 7,8 procent (+4,9%).Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810