Max Cavalera vlak voor het Soulfly-optreden op Alcatraz: “Ik ga nog lang niet op pensioen”

In 1996 ging frontman Max Cavalera weg bij het legendarische Sepultura. Een jaar later stond zijn eigen band Soulfly al op de planken. De groep werd een razend succes met nummers zoals Jump Da Fuck Up, Back To The Primitive en Bleed. Wij spraken Max Cavalera vlak voor zijn optreden op Alcatraz.

Wat doen jullie meestal voor een show?

Max Cavalera: “Omdat het vanavond ons laatste optreden van de Europese tour is, zullen we onze schoenen in het publiek gooien. Maar voor een optreden doe ik niet veel, ik gebruik geen kleedkamers, daar hou ik niet van. Ze leiden je af en er zijn veel mensen rondom je aan het praten. Je vergeet de show gewoon, daarom blijf ik liever in de tourbus. Ik ga graag van superstil naar superluid (op het podium). Dat past bij mij. Voor het optreden oefen ik mijn stem een beetje en beweeg ik soms wat.”

Eclectische plaat

Vorig jaar hebben jullie ‘Ritual’ uitgebracht, een erg uiteenlopende plaat qua stijl.

“De idee erachter was om het Soulfly-geluid, het tribal geluid, te combineren met extreme metal, vooral bij de track Under Rapture met Ross Dolan van Immolation. De opening riff doet me denken aan oude death metal in de stijl van Massacre. Je hebt ook tracks, zoals Dead Behind The Eyes met Randy Blythe van Lamb of God, die bijna thrash metal zijn in de stijl van het Sepultura-album ‘Arise’.” 

“Ik probeer die verschillende stijlen, waar ik naar luister, in mijn muziek te stoppen. Feedback! was dan weer in de stijl van Motörhead en GBH, sommigen dachten zelfs dat het om een cover ging. Deze plaat heeft iets heel organisch, het was niet geforceerd en kwam natuurlijk tot stand. Vooral de title track met de chants. Tijdens deze tour spelen we vijf songs van de nieuwe plaat.”

Van tribal, naar thrash naar een mengelmoes

Je hebt Soulfly 21 jaar geleden opgericht, toen je bij Sepultura wegging. Is de band veranderd sinds die tijd?

“Soulfly is zeker veranderd. De nummers uit de beginperiode waren erg tribal.”

“Dan was er de periode met death en thrash metal van de albums ‘Prophecy’ en ‘Dark Ages’ waar veel mensen fan van zijn. Live spelen we altijd veel nummers van die platen. Daarna heb je albums zoals ‘Enslaved’ waarop die twee stijlen vermengd worden. Soulfly is vooral fun, ik kan uitbrengen wat ik maar wil en er zijn geen regels. Ik ben blij dat het door de jaren heen steeds zwaarder geworden is. Het is echt leuk om in dezelfde stijl te spelen als bands waar ik naar luister.”

https://www.youtube.com/watch?v=0Sl5-Cl6LOo

Opgroeien in Brazilië

Hoe was het om in Brazilië op te groeien en professionele muzikant te worden?

“Brazilië was een erg ruige plaats toen wij opgroeiden. We komen uit de arme wijken en hadden geen geld, daarom waren we zeer boos. Metal was de perfecte muziek voor ons, in die tijd luisterden we naar groepen als Hellhammer en Discharge.”

“Tegenwoordig is Brazilië, en Zuid-Amerika in het algemeen, zeer metal. Het is tegenwoordig ook normaal dat internationale bands daar touren, dat hoort er gewoon bij. Maar toen wij jong waren, was dat zeker niet het geval. We kregen misschien één optreden per jaar. Queen, Van Halen of Kiss.”

‘Arise’ en ‘Beneath The Remains’ live

Mogen we binnenkort een nieuwe plaat verwachten van Cavalera Conspiracy?

“Uiteindelijk wel. Ik ben erg trots op het laatste album ‘Psychosis’. Volgens mij was dat het beste wat ik ooit met mijn broer Igor gedaan heb sinds jaren. Voor mij staat ‘Psychosis’ gelijk aan Sepultura-platen zoals ‘Arise’ en ‘Beneath The Remains’.”

“We doen trouwens een Return to ‘Arise’ en ‘Beneath The Remains’. In september komen we die albums live spelen in België. Dat is cool, nostalgie.”

Riffs staan centraal

Hoe maak jij nummers?

“Meestal begin ik riffs te schrijven met de gitaar. Ik hou van riffs en volgens mij zijn riffs ook de kern van goede metalsongs. De rest komt er langzamerhand bij: coole drums, bas en vocals. Dan heb je een song. Ik zit vaak urenlang riffs te schrijven, je vergeet dan gewoon de tijd. Dat is een hobby van me.”

Wat zijn de toekomstplannen van Soulfly?

“In de nabije toekomst gewoon touren. Hierna gaan we naar Noord-Amerika en daarna opnieuw naar Europa met Cavalera Conspiracy. Uitendelijk komt er wel een nieuwe plaat. Ik ben helemaal nog niet van plan om op pensioen te gaan.”

Gesponsorde artikelen