May in wurggreep Brits parlement: straks toegevingen aan Labour in ruil voor stemmen?

May in wurggreep Brits parlement: straks toegevingen aan Labour in ruil voor stemmen?

Het Brits parlement besliste pas nog dat premier Theresa May slechts drie werkdagen krijgt om met een nieuw brexitplan te komen als haar brexitdeal dinsdag weggestemd wordt. Daarmee trekt het parlement een stuk meer macht naar zich toe. Zo’n plan B zal wellicht moeilijk zijn om erdoor te krijgen. Er wordt nu gefluisterd dat May nieuwe amendementen zal aannemen in ruil voor stemmen van Labour-parlementsleden.

Het uur van de waarheid is nu aangebroken voor Brits premier Theresa May. Als haar brexitdeal, die ze gesloten heeft met de EU-onderhandelaars, nu weggestemd wordt door het Brits parlement, heeft ze amper drie werkdagen om een nieuw plan uit te werken en voor te stellen aan het parlement. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

(Lees hier waarom May de stemming over de brexitdeal uitstelde.)

Normaal gezien hadden May en haar regering 21 dagen de tijd om een nieuw plan voor te stellen aan het parlement als de deal weggestemd zou worden. Maar 308 parlementsleden keurden een amendement goed dat de termijn terug schroeft naar drie dagen. Slechts 297 anderen stemden tegen.

(May kon eind 2018 maar net aanblijven als Brits premier.)

Hete adem van brexit

Toch is het ook in het nadeel van het parlement dat er de brexit zou ingaan zonder een goedgekeurde deal met de EU. “Als het plan van de premier dinsdag wordt weggestemd, kunnen we niet tot 12 februari wachten voor de volgende stemming”, klinkt het binnen parlementaire kringen. “De situatie is te dringend.” De ingang van de brexit staat nog steeds gepland op 29 maart 2019.

Er wordt verwacht dat May in het Lagerhuis geen meerderheid zal kunnen sprokkelen voor haar deal. Zo is niet alleen de oppositie, maar ook een groot deel van de Conservatieve fractie, tegen het akkoord.

(De brexit gaat elke Brit jaarlijks 3.400 euro kosten.)

EPA

Nieuwe amendementen in ruil voor Labour-stemmen

Anonieme bronnen binnen de Britse regering laten aan The Guardian nog weten dat de regering overweegt om toegevingen te doen op het vlak van arbeidsrechten om de stemmen van de Labour-parlementsleden te winnen voor de stemming van de brexitdeal.

May zou een amendement kunnen aannemen, gesteund door Labour-topman John Mann, waarin de bescherming van arbeidsrechten na de brexit gegarandeerd wordt. Die Mann zat woensdag samen met May om veranderingen te bespreken die ze zou kunnen maken om steun te krijgen voor haar deal.

(Hier zijn 10 Londense filmlocaties die je nog moet bezoeken voor de brexit.)

Conservatieven oneens

Als het zo ver komt, wordt het haar wellicht nog extra moeilijk gemaakt. Dat werd aangetoond door het tumult in het Britse Lagerhuis gisteravond. Er werd fel gekibbeld tussen John Bercow (ex-Conservatieve Partij), die ervan verdacht wordt eigenlijk tegen de brexit te zijn en een nieuwe stemming vroeg, en Andrea Leadsom (Conservatieve Partij).

(Steeds meer Britten bedenken zich nu over de brexit.)

Corbyn wil verkiezingen

Ook Labour-leider Jeremy Corbyn haalde fel uit naar May: “Een regering die zijn beslissingen niet door het Lagerhuis krijgt, is helemaal geen regering. Dus ik zeg tegen jou, Theresa May, als je zo veel vertrouwen hebt ik je deal, schrijf dan verkiezingen uit en laat de bevolking beslissen (over de deal, red.). Verkiezingen zijn niet enkel de meest praktische optie, het is de meest democratische optie.”

Corbyn hamert erop dat de beste manier om de discussies, die uiteindelijk tot de brexit geleid hebben, op te lossen, is om een Labour-regering te doen aantreden.

EPA

Gesponsorde artikelen