May mee op oorlogspad: “Verenigd Koninkrijk klaar om VS te steunen bij militaire aanval op Syrië”

May mee op oorlogspad: “Verenigd Koninkrijk klaar om VS te steunen bij militaire aanval op Syrië”

De Britse premier Theresa May zou bereid zijn om samen de Amerikaanse president Donald Trump, een militaire actie uit te voeren in Syrië als vergelding voor de gifgasaanval die plaatsvond in Douma. Dat zegt de BBC. May heeft een extra kabinetsvergadering belegd, maar weigert vooralsnog alle commentaar. 

Nadat Rusland verder onderzoek naar het gifgasincident in Douma, een buitenwijk van Damascus in Syrië, blokkeerde, is Donald Trump op oorlogspad. De Amerikaanse president wil “een krachtig signaal” naar de Syrische overheid sturen en daarvoor rekent hij op zijn militaire arsenaal. Diplomatiek was het interessant geweest als Trump daar medestanders voor vond. Die schijnt hij nu gevonden te hebben in Theresa May.

May zou, volgens de BBC, die “goedgeplaatste bronnen” citeert, “klaar zijn om de Verenigde Staten te steunen bij een militaire aanval op Syrië.” Nog volgens de Britse openbare omroep, zou ze niet van plan zijn om dat te overleggen met het parlement. May had het incident in Douma “weerzinwekkend” genoemd en wil uiteraard een nieuwe gifgasaanval voorkomen. Er komt een extra kabinetsvergadering.

Escalatie op Twitter

Intussen escaleerde het conflict tussen de Verenigde Staten en Rusland steeds meer. Donald Trump had eerst gesproken over “een krachtig signaal”, waarop Poetin reageerde dat Rusland alle raketten boven Syrië uit de lucht zou schieten. Poetin is een trouwe bondgenoot van de Syrische president Assad, Rusland heeft ook enkele militaire basissen op Syrisch grondgebied.

Donald Trump kon die opmerking dan weer niet over zijn kant laten gaan en reageerde scherp op Twitter, waarna bekend raakte dat de beslissing over militaire interventie vannacht zou vallen. Volgens Sarah Sanders, de perschef van het Witte Huis, is er uiteindelijk nog niets beslist.

Militaire manoeuvers

Intussen werd het luchtruim boven Syrië leeggemaakt, maar of dat militaire grootspraak is, of echte voorbereidingen, is nog niet duidelijk. De openlijke steun van Theresa May zou Europa opnieuw betrekken in het Syrische conflict. Het valt af te wachten of het ook tot militaire actie komt.

Ook Emmanuel Macron had gezegd niet tegen militaire interventie in Syrië te zijn, maar hij wilde eerst de resultaten van het onderzoek afwachten. Dat onderzoek komt er nu niet.

Dit weekend vielen in Douma, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus, zestig doden en honderden gewonden door een gifgasaanval. Het is niet de eerste keer dat Damascus daardoor getroffen wordt: in 2013 doodde een chemische aanval opnieuw tientallen mensen in Oost-Ghouta. Ook toen ontkende Assad alle betrokkenheid. Hij wilde toen wel alle chemische wapens laten vernietigen. De volledige chloorvoorraad van Syrië vernietigen, zou echter willen zeggen dat er geen water meer kan gezuiverd worden.

Gesponsorde artikelen