May overleeft vertrouwensstemming, maar houdt koppig vol: op 29 maart verlaten Britten de EU

May overleeft vertrouwensstemming, maar houdt koppig vol: op 29 maart verlaten Britten de EU

De Britse premier Theresa May blijft volhouden dat het VK hoe dan ook uit de EU zal stappen op 29 maart. Wellicht is May van plan om tegen volgende maandag een nieuw plan in te dienen bij het parlement. Ondertussen overleefde ze in het Lagerhuis een stemming over een motie van wantrouwen tegen haar regering.

May is dus wellicht van plan om met een nieuwe brexitplan naar het Brits parlement te stappen. De woordvoerder van Theresa May laat aan de Britse krant The Guardian weten dat het VK buiten een douane-unie met de EU moet geraken om eigen handelsakkoorden te kunnen sluiten. Nochtans heeft de EU altijd blijven herhalen dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over de brexit.

(Zo zijn er nog manieren om de harde brexit te vermijden.)

Voorstel tweede referendum

May heeft al langer niet meer heel haar partij achter haar en dat is nu niet anders. Zo heeft het Conservatief parlementslid Dominic Grieve een voorstel voor een tweede referendum ingediend in het Lagerhuis. Dat meldt de BBC.

Of dat voorstel een meerderheid krijgt, is niet duidelijk. Wel is iedereen het er nu over eens dat het parlement steeds meer de overhand begint te krijgen ten koste van de regering. Of een meerderheid van de Britten tegen de brexit zou stemmen bij zo’n nieuw referendum is trouwens lang niet zeker.

(Premier Charles Michel (MR) zet alvast alles in om de effecten van een mogelijke harde brexit voor de Belgische economie op te vangen.)

Motie van wantrouwen

Vanavond overleefde May in datzelfde Lagerhuis een stemming over een motie van wantrouwen tegen de regering van May. Die werd ingediend door de Labour-oppositie. Gisteren verwierp het Brits parlement het brexitakkoord dat ze in november onderhandeld heeft met de Europese Unie met een historische meerderheid.

May heeft intussen ook gesproken over de verdeeldheid tussen ‘remainers’ en ‘brexiteers’. “We moeten ons land terug herenigen en de stemming van gisteren toont aan dat we nog een lange weg moeten afleggen”, zegt ze.

Gesponsorde artikelen