May vraagt kort uitstel voor de brexit, maar daarmee staat ze eigenlijk nog geen stap verder

May vraagt kort uitstel voor de brexit, maar daarmee staat ze eigenlijk nog geen stap verder

De Britse premier Theresa May heeft in een brief aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, gevraagd om de brexit uit te stellen tot 30 juni 2019. May schrijft dat ze het vertrek van haar land uit de Europese Unie niet verder wil uitstellen na die datum, wellicht onder druk van haar conservatieve achterban. Ze hoopt in tussentijd de plooien, die ontstaan zijn over de regeling van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, glad te strijken. Een harde brexit zonder akkoord is echter nog steeds mogelijk.

Iedereen wist ondertussen al dat er een brief zou opduiken van May aan de Europese lidstaten. Daarin vraagt de Britse premier om een kort uitstel van de brexit tot 30 juni 2019. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De brexit stond gepland op vrijdag 29 maart, maar als het van May afhangt, gaat dat scenario dus niet door.

De Britse premier hoopt vooral tijd te winnen om haar land met een degelijk EU-akkoord en met de zege van het Britse lagerhuis uit de EU te begeleiden. Zelfs als het parlement haar akkoord toch nog zou goedkeuren, zou er nog te weinig tijd over zijn om voor 29 maart alle wetgeving in orde te brengen, die nodig is voor de brexit.

Ierse grenskwestie

De brexitdeal, die May een tweede keer met aanpassingen sloot met de EU, werd door het Brits parlement beide keren weggestemd. Toch specificeert de Britse premier in haar brief niet wat er volgens haar zou moeten gebeuren als ze ook een derde keer een ‘nee’ zou krijgen.

Het Brits parlement stemde de deals weg omdat het struikelde over de Noord-Ierse grenskwestie en het verkeer van goederen vanuit en naar de EU. Er was angst dat de Britten zouden worden gedwongen om jarenlang in een douane-unie met de EU te zitten, vanwege de open grens met Ierland, dat tot de EU behoort.

Druk van conservatieve partij

Verder schrijft May dat ze absoluut niet wil dat haar land nog na 30 juni in de EU blijft, naar eigen zeggen omdat de Britten dan zouden moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen in mei. Alles wijst er echter op dat May onder druk gezet wordt door haar conservatieve partij. Een aantal conservatieve ministers, die pro-brexit zijn, vrezen dat van uitstel afstel komt. Ze zijn er als de dood voor dat er uiteindelijk geen brexit zou komen.

Unaniem akkoord

De 27 andere EU-lidstaten moeten nu beslissen of May haar vraag om de brexit uit te stellen, ingewilligd wordt. Die beslissing moet unaniem zijn. Dat wil zeggen dat alle lidstaten akkoord moeten gaan. Heel wat regeringsleiders lieten al weten dat ze het uitstel zouden goedkeuren, maar nog niet alle lidstaten hebben zich daarover uitgesproken.

Eind deze week gaat er in Brussel een Europese top door. Of de Europese lidstaten daar zullen beslissen of May haar uitstel krijgt, is nog niet helemaal zeker. Volgens The Guardian wordt er ook overwogen om volgende week pas een brexittop te houden, vlak voor de deadline van 29 maart. Zo zou een derde stemming in het Brits parlement wellicht pas doorgaan na de Europese top van deze week. De EU-lidstaten wachten wellicht op het resultaat van die derde stemming voor ze willen beslissen over het uitstel van de brexit.

Harde brexit nog steeds mogelijk

Nadat het brexitakkoord vorige week voor een tweede keer weggestemd was, werd het no deal-scenario, een harde brexit zonder akkoord met de EU, ook weggestemd door het parlement. Vervolgens stemde het Britse parlement ook voor uitstel van de brexit, wat May nu probeert door te voeren.

Het is echter nog steeds mogelijk dat de Britten op 29 maart de EU verlaten. Als de EU het uitstel zou wegstemmen, zou het VK volgende week zonder akkoord uit de EU stappen.

Gesponsorde artikelen