May wil Europa vragen om de Brexit tot 2023 uit te stellen

May wil Europa vragen om de Brexit tot 2023 uit te stellen

De Brexit is nog niet voor morgen, want de Britse premier Theresa May zou van plan zijn om de Europese Unie te vragen de deadline naar 2023 op te schuiven. Dat stelt Times of London. Het Ierse probleem blijkt te groot en May hoopt een technologische oplossing te vinden om nieuwe grenscontroles te vermijden. Op die manier zou de Brexit liefst zeven jaar na het referendum pas gerealiseerd worden.

Het is niet de eerste keer dat de Britse premier Theresa May om uitstel gaat vragen. De Brexit was voorzien voor 29 maart 2019, maar daar werd al een periode van 20 maanden aan toegevoegd voor de douanewetgeving en de handel. Nu blijkt de terugkeer van een grens tussen Ierland en Noord-Ierland lastiger dan verwacht. Grensposten en fysieke controles veroorzaakten veel chaos en conflicten in de jaren 70 en 80. Zowel in Dublin als in Belfast willen ze die grenzen dan ook niet zien terugkeren.

Maar een grens zal wel nodig zijn als de Britten echt de douane-unie met de EU willen verlaten, want daar hoort Ierland als lidstaat immers ook bij. Daarenboven wil Ierland dat er een speciale status voor Noord-Ierland zou komen, om het zo in die douane-unie te houden.

Hereniging met Ierland

Noord-Ierland zelf zou ook liever bij de Europese Unie blijven via een hereniging met Ierland. Daar zou volgens een recente peiling de meerderheid van de bevolking achter staan. Ook interessant: tijdens het referendum wou 59 procent van de Noord-Ieren bij de EU blijven, intussen is dat aantal gestegen naar 69 procent. Het is een gevoelige kwestie, want een harde, fysieke grens zou het geweld opnieuw kunnen doen oplaaien, omdat de beide landen een hereniging willen.

Veel kopzorgen dus voor Theresa May, want kan zij wel om uitstel gaan vragen? Zelfs als Europa hiermee instemt, dan nog lijkt dat haar fataal te worden in Londen. Het parlement zal nooit instemmen met een verlenging van de transitieregeling rond de Brexit en er zou wel eens een poging kunnen komen om May als premier tot ontslag te dwingen en iemand anders naar voor te schuiven. In dat geval zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen.

Gesponsorde artikelen