May zet voorlopig geen stap opzij als premier en hoopt haar akkoord er alsnog door te krijgen

May zet voorlopig geen stap opzij als premier en hoopt haar akkoord er alsnog door te krijgen

De Britse premier Theresa May heeft een persconferentie gehouden in Downing Street. Vijf regeringsleden stapten op, maar May zet voorlopig geen stap opzij als premier. Ze zegt dat ze het vertrek van haar regeringsleden betreurt en bedankt hen. May is van plan om het voorlopig brexit-akkoord, dat ze met de EU overeenkwam en dat veel tegenstand krijgt binnen de regering en het parlement, er toch door te krijgen. Haar conservatieve partij en regering zijn echter meer verdeeld dan ooit.

May zegt dat ze “de juiste keuze” gemaakt heeft en dat haar plan “de nationale belangen op de eerste plaats” zet. Ze wil dus het voorlopig brexit-akkoord, dat ze met de EU sloot, erdoor krijgen.

“Leiderschap draait om de juiste beslissingen nemen, niet de gemakkelijkste”, zei ze. “Het publiek wil dat we de brexit doorvoeren. Dat zal ik dan ook doen. Met dit akkoord komt er een brexit die voor het hele VK werkt.”

Ze zegt verder nog dat ze jobs wil beschermen en dat een goede deal zowel voor het VK als de EU goed is. May laat verder nog weten dat ze van plan is om de brexit “tot een goed einde te brengen”.

May zei opnieuw dat een open grens tussen Ierland en Noord-Ierland essentieel is. Dat staat ook in haar voorlopig akkoord. In het Lagerhuis lag ze vandaag onder vuur en binnen haar eigen Conservatieve Partij heeft ze steeds meer vijanden.

Geen tweede referendum

May bevestigde nogmaals dat het VK in maart 2019 hoe dan ook uit de EU stapt. Een tweede referendum over de brexit is voor haar uitgesloten. May zei ook dat ze nog geen nieuwe brexit-minister aangeduid heeft, maar dat ze dat zo snel mogelijk zal doen.

Al 14 parlementsleden hebben openlijk een brief ingediend waarin ze pleiten voor een motie van wantrouwen tegen May. Ze hopen daarmee dat May haar positie als premier verliest.

Motie van wantrouwen

Jacob Rees-Mogg, de pro-harde brexit-voorman in de Conservatieve partij, steunt een motie van wantrouwen tegen May. In een brief liet hij weten dat hij het vertrouwen in May opzegt en dat hij de benodigde handtekeningen wil verzamelen.

Als de motie genoeg steun krijgt, zal de fractie van 315 Conservatieve parlementsleden over het lot van May beslissen.

May wou verder geen commentaar geven op de mogelijke motie van wantrouwen. “Ik richt me op mijn baan”, zei ze. “Het is mijn taak om de juiste beslissingen te nemen, niet de eenvoudige”, herhaalde ze.

Waarom het voor May zo zal moeilijk zijn om de deal erdoor te krijgen, lees je hier.

Gesponsorde artikelen