Mayeur: “De Wever had rellen tijdens betoging in Brussel moeten voorkomen”

Yvan Mayeur, de Brusselse PS-burgemeester, heeft op RTBF zijn beslissingen tijdens de nationale betoging verdedigd. Tegelijkertijd haalde hij fors uit naar Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die volgens hem had moeten voorkomen dat de dokwerkers Brussel onveilig maakten.

Yvan Mayeur was voor de politievakbonden de kop van Jut na de nationale betoging op 6 november. Die betoging liep volledig uit de hand omdat een kleine minderheid rellen veroorzaakten. Maar de agenten kregen naar eigen zeggen lange tijd geen toestemming om in te grijpen, waardoor heel wat collega’s zware verwondingen opliepen. In totaal raakten 112 agenten gewond, en dat voornamelijk omwille van een tweehonderdtal relschoppers.

De Brusselse burgemeester ontkent echter dat hij de politie heeft verboden om hun gewonde collega’s te helpen. “Dat is een walgelijke gedachte”, aldus Mayeur in het programma Matin Première. Volgens hem had de Brusselse politie gewoon niet voldoende middelen voorhanden “voor wat men op het terrein tegenkwam”. In Brussel had men blijkbaar echt niet verwacht dat Antwerpse dokwerkers er hun ongenoegen op zo’n gewelddadige manier zouden komen uiten.

Voetbalhooligans

Net dat neemt Mayeur zijn Antwerpse collega Bart De Wever kwalijk, die “zijn verantwoordelijkheid niet genomen heeft”. Volgens Mayeur had de N-VA-voorzitter moeten voorkomen dat de havenarbeiders uit zijn stad naar Brussel afzakten. Hij verwees daarbij naar de wet rond voetbalhooligans: die moeten verhinderd worden om af te zakken, en dit was volgens Mayeur dezelfde situatie.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) krijgt een veeg uit de pan: “Hij wil de betoging analyseren om te voorkomen dat in Antwerpen hetzelfde gebeurt, maar ik vind het wel onwaarschijnlijk dat hij dat probeert zonder ons te raadplegen. Of Jambon geen minister is van alle Belgen en voornamelijk in functie van Vlaanderen handelt? Dat lijkt me wel duidelijk”, zo zei Mayeur.

De reactie van De Wever? “Een kat in het nauw maakt rare sprongen”:

Meer
Lees meer...