Mayeur krijgt net als alle Brusselse burgemeesters borstbeeld in stadhuis. Prijskaartje: 67.000 euro

Mayeur krijgt net als alle Brusselse burgemeesters borstbeeld in stadhuis. Prijskaartje: 67.000 euro

Yvan Mayeur (ex-PS), die moest opstappen als burgemeester van Brussel omdat hij zichzelf geld toegekend had in het corruptieschandaal rond vzw Samusocial, krijgt net als zijn voorgangers een borstbeeld in het stadhuis van Brussel. De buste van de vorige burgemeester, Freddy Thielemans (PS), kostte zo’n 67.000 euro.

Yvan Mayeur (ex-PS) krijgt net als alle andere voorgaande burgemeesters van Brussel een eigen borstbeeld in het trappenhuis van het stadhuis van Brussel. Dat meldt de Franstalige krant La Capitale. Hij mag zelf de artiest kiezen, die zijn buste zal ontwerpen. Dat is een jarenlange traditie in Brussel. Al sinds 1830, het jaar dat België gesticht werd, krijgt elke Brusselse burgemeester een eigen buste in het stadhuis nadat zijn ambtstermijn verlopen is. De enige uitzonderingen zijn de twee burgemeesters die tijdens de Tweede Wereldoorlog de sjerp droegen onder de Duitse bezetter.

Yvan Mayeur moest ontslagen nemen als burgemeester van Brussel en werd zelfs uit zijn partij, de PS, gezet. Hij had zichzelf geld van daklozenorganisatie vzw Samusocial toegekend voor vergaderingen die nooit plaatsvonden.

Prijskaartje met vijf cijfers

Schepen van Patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène (MR) bevestigt aan La Capitale dat ook hij een beeldhouwwerk krijgt: “De beslissing moet nog door de gemeenteraad bekrachtigd worden. Dat is nog niet gebeurd, maar het is een recht dat elke burgemeester krijgt. Ook andere gecontesteerde burgemeesters zoals Anspach, of meer recent Michel Demaret, hebben hun eigen buste.” Waar de traditie precies vandaan komt, weet Coomans de Brachène niet: “Veel gemeentes eren hun burgemeesters met een portret. In de Stad Brussel is het een traditie om dat met een buste te doen.”

De buste van de vorige burgemeester, Freddy Thielemans (PS), kostte zo’n 67.000 euro. Dat zorgde toen al voor ophef in de gemeenteraad.

Gesponsorde artikelen