Mazelenplaag anno 2019: Unicef roept op tot vaccineren

Mazelenplaag anno 2019: Unicef roept op tot vaccineren

Unicef heeft opgeroepen om beter te vaccineren tegen mazelen. Een aantal landen, waaronder Oekraïne, Brazilië en de Filipijnen doen het bijzonder slecht. Bovendien doen zich ook in West-Europa recordcijfers voor. Wat is hier aan de hand?

Over de hele wereld swingen de cijfers van mazelen bij kinderen de pan uit. Tien landen zijn samen verantwoordelijk voor 75 procent van deze trend met Oekraïne, Brazilië en de Filipijnen als koplopers. Unicef waarschuwt voor “rampzalige gevolgen” voor kinderen als de ziekte zich op deze manier blijft verspreiden. Volgens Unicef is de frequentie van de ziekte vorig jaar in 98 landen gestegen in vergelijking met 2017. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Time.

(Lees hier een uitgebreide analyse van het mazelenprobleem en waarom sommigen weigeren zich te laten vaccineren.)

De stijging van kinderen getroffen door mazelen werd niet enkel opgemerkt in landen met conflicten of landen waar onvoldoende toegang tot vaccins is, maar ook in landen waar ouders weigerachtig zijn om hun kinderen te laten vaccineren tegen de ziekte. Ze zijn vaak door foutieve informatie misleid en geloven onterecht dat vaccins net zullen leiden tot meer kommer en kwel.

(Lees hier waarom het geen goed idee is om je niet te laten vaccineren.)

Geen behandeling

Weinigen zijn zich er echter van bewust dat de mazelen zich erg snel verspreiden, sneller zelfs dan andere besmettelijke aandoeningen zoals ebola, tuberculose en griep. In gevorderde stadia tasten de mazelen de ademhaling van de patiënt ernstig aan. Voor magere kinderen en baby’s, die te jong zijn om zich te hebben laten inenten, kan de ziekte daarom dodelijk zijn.

Mazelen kunnen leiden tot een hersen- of longontsteking en je kan er wel degelijk aan dood gaan. Voor Europa gaan we wellicht dit jaar over de honderd doden. En dat voor een ziekte die, door vaccinatie, in onze contreien zo goed als verdwenen was.

Wat het nog lastiger maakt: eens je geïnfecteerd bent, is er geen behandeling. Uitzieken is de boodschap. Ook daarom is vaccineren zo cruciaal.

Oekraïne en de Filipijnen

In 2018 werd er in Oekraïne bij 35.120 mensen de mazelen vastgesteld. De ziekte heeft in het land al aan dertig mensen het leven gekost sinds 2017. Het westen van het land kreeg het het hardst te verduren. Niet toevallig ligt de graad van vaccinatie daar alarmerend laag. Bovendien zijn de voorraden er schaars.

Volgens de Oekraïense regering zijn al 24.042 nieuwe mensen besmet met de mazelen sinds nieuwjaar. Op de Filipijnen werden tijdens de eerste twee maanden van 2019 al 12.736 gevallen van de mazelen en 203 overlijdens ten gevolge van de ziekte vastgesteld. Dat is bijzonder verontrustend, want in heel 2018 werden er amper 15.599 gevallen van de mazelen vastgesteld.

pixabay

Unicef trekt aan alarmbel

Unicef trekt aan de alarmbel. “Dit is een wake-up call“, klinkt het. “Er zijn veilige, effectieve en goedkopere vaccinaties tegen de mazelen, een erg besmettelijke ziekte. Het vaccin heeft al miljoenen levens gered. Deze besmettingen zijn niet zomaar gebeurd. Als we geen actie ondernemen, zal dat rampzalige gevallen hebben voor kinderen in de toekomst.”

In hun rapport legt Unicef de schuld bij het falen van menig verzorgingsstaat en conflicten, maar ook bij slecht onderwijs over gezondheid en foutieve informatie over vaccinatie. De combinatie van die factoren heeft geleid tot epidemieën van de mazelen in ontwikkelde en onderontwikkelde landen.

Westerse wereld

In de VS bijvoorbeeld zijn het aantal gevallen van de mazelen verzesvoudigd tussen 2017 en 2018. Er werden 791 gevallen waargenomen. De trend was vooral zichtbaar in New York en in de staat Washington.

Landen zoals Jemen en Venezuela, waar ernstige politieke onrust heerst, zijn het hardst getroffen. Toch is ook ons buurland Frankrijk hard getroffen. De oorzaak zou vooral de anti-vaccinatiementaliteit zijn die er bij sommigen heerst. Meer nog: Frankrijk doet het qua bof-, mazelen- en rodehondvaccinatie relatief gezien het slechts van alle Europese landen. De Fransen behoren tot de meest wantrouwigen tegen vaccineren.

“Bijna al die gevallen zijn te vermijden”, klinkt het bij Unicef. “Toch raken kinderen besmet op plaatsen waren er eigenlijk geen excuus is. De mazelen zijn de ziekte, maar de échte infectie is de foutieve informatie en het wantrouwen. We moeten er meer aan doen om elke ouder accuraat te informeren. Zo kunnen we elk kind veilig vaccineren.”

Gesponsorde artikelen