McDonalds bant de plastic rietjes

McDonalds bant de plastic rietjes

McDonalds zal geen plastic rietjes meer geven in zijn vestigingen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De Europese Unie heeft wetgeving klaarstaan die eenmalig bruikbaar plastic verbiedt en de maatregel is daar een gevolg van. Ook in Nederland is het binnenkort klaar met de plastic rietjes, dat België snel zal volgen, lijkt logisch. 

Een grote cola met een plastic deksel en een rietje natuurlijk: ’t is de afwerking bij elk McMenu. Binnenkort zien die rietjes er alvast wat anders uit, heeft McDonalds in het Verenigd Koninkrijk beslist. Zij zullen vanaf september geen plastic rietjes meer geven bij hun drankjes. Daar krijgen klanten in het nieuwe academiejaar dus gewoon papieren rietjes. Ook maar één keer te gebruiken, maar ook wel te composteren.

Nederland bant rietjes

In Nederland is de kogel ook door de kerk: de rietjes moeten eruit. Door wat ze vervangen worden, is niet helemaal duidelijk, maar dat moet voor het einde van het jaar beslist zijn. Papieren rietjes lijken ook daar een kanshebber. Die zijn meestal iets duurder, maar kunnen ook meegenomen worden. Het zal waarschijnlijk niet lang duren eer ook McDonalds België de overstap maakt.


De rietjesverandering is het gevolg van een nieuwe Europese richtlijn. In januari 2018 kwam er een actieplan uit van de Europese Commissie. Daar staat in dat het éénmalig bruikbare plastic sterk verminderd moet worden en dat al het plastic op de markt in de Europese Unie recycleerbaar moet zijn in 2030. Individuele wetten voor landen zijn er nog niet, maar bedrijven zoals McDonalds, die verantwoordelijk zijn voor een groot stuk van het plastic afval, herbekijken nu hoe ze omgaan met plastic.

Alternatieve rietjes

Papieren rietjes dus, die niet onmiddellijk oplossen in een vloeistof, maar die wel netjes composteren. Toch zijn er ook nog andere opties: bamboe is steviger en herbruikbaar en er zijn zelfs rietjes van … riet. Milieu-activisten pleiten er natuurlijk voor om geen rietjes te gebruiken, maar da’s niet voor iedereen mogelijk. Het design van wegwerpbekers kan natuurlijk ook veranderd worden: Starbucks testte al deksels uit die wat lijken op een tuitbeker.

Anderzijds zijn er ook stalen rietjes, die je zelfs nu al gewoon in de handel kan vinden. Die zijn wat duurder, maar maken ook wel een kans. Uiteindelijk zijn er nu al koffieshops waar je met een herbruikbare beker korting krijgt, waarom ook niet met een rietje. In Argentinië bestaat er al jarenlang een cultuur van yerba mate, een kruidenbrouwsel dat je met een speciaal rietje drinkt. Die dingen zijn er overal te koop voor een prijsje, maar de meeste mensen hebben het gewoon, samen met de bijbehorende beker, op zak.

25 miljoen ton afval

Tot dan doen ze het in het Verenigd Koninkrijk dus gewoon met een papieren strootje, iets waar weinig mensen veel aanstoot aan zullen nemen. Maar met 25 miljoen ton plastic-afval elk jaar in de Europese Unie, waarvan één derde gerecycleerd, is het duidelijk tijd voor andere rietjes.

Gesponsorde artikelen