McDonald’s moet de naam ‘Big Mac’ vanaf nu delen met andere Europese bedrijven

McDonald’s moet de naam ‘Big Mac’ vanaf nu delen met andere Europese bedrijven

Het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie heeft het alleenrecht voor het handelsmerk ‘Big Mac’ van McDonald’s afgenomen ten voordele van de Ierse fastfoodketen Supermac’s. McDonald’s kan de beslissing van Europa nog aanvechten en dat zal wellicht ook gebeuren.

De Ier Pat McDonagh kreeg eind jaren 60 al de bijnaam Supermac omdat hij als tiener zo uitblonk in het Gaelic football. Dat was dan ook de reden dat McDonagh zijn fastfoodketen Supermac’s noemde. McDonagh won nu een juridische oorlog tegen McDonald’s over het gebruik van handelsmerken. Supermac’s wist het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie te overtuigen om het alleenrecht van het handelsmerk ‘Big Mac’ van McDonald’s te cancelen. Dat meldt de Britse krant The Guardian en de omroep CNBC. Nu ligt de weg voor Supermac’s open om in heel Europa en in het Verenigd Koninkrijk filialen te openen.

(Fleetwood McDonald’s: duizenden mensen willen dat Stevie Nicks een shift werkt bij McDonald’s in Fleetwood.)

McDonald’s wellicht in beroep

McDonald’s kan de beslissing van Europa nog aanvechten en het is niet ondenkbaar dat ze een legioen topadvocaten op de zaak gaan zetten om hun paradepaardje te redden.

(KFC komt naar België.)

“Unieke overwinning”

“We zijn erg blij”, reageert McDonagh in The Guardian. “Het is een unieke overwinning. Dit is vooral een overwinning voor kleine ondernemingen. Het voorkomt dat grote bedrijven aan handelsmerken blijven vasthouden zonder de intentie te hebben om die te gebruiken.”

Volgens de EU heeft McDonald’s niet op een oprechte manier gebruik gemaakt van de naam ‘Big Mac’.

(De schermen waarmee je bij McDonald’s bestelt, blijken vol “poepbacterie” te hangen.)

Concurrentie tegenhouden

Waarom ging Supermac’s achter de grootste fastfoodketen ter wereld aan? McDonald’s hield eerder Supermac’s tegen om buiten Ierland actief te worden omdat de namen ‘Big Mac’ en Supermac’s zo hard op elkaar lijken.

“We vonden dat er geen verwarring zou zijn bij de klanten”, reageert McDonagh. “Big Mac en Supermac’s zijn twee verschillende dingen.”

(McDonald’s neemt maatregelen tegen antibiotica in hamburgers, maar pas tegen 2022.)

Gesponsorde artikelen