Mechelse start-up maakt smartphonecamera die zuurstof in je bloed meet

De Mechelse start-up Spectricity creëert zogeheten hyperspectrale detectie voor smartphones. Daarmee kan veel meer worden waargenomen dan wat het blote oog kan zien, volgens het bedrijf. Onder andere het zuurstofgehalte in je bloed en de hydratatie van je huid.

Na meer dan tien jaar onderzoek bij imec, een wereldleidende R&D- en innovatiehub in nano-elektronica en digitale technologieën, werd Spectricity in 2018 opgericht door een team met onder meer onderzoeksingenieurs van imec.

Het bedrijf lijkt nu stilaan zijn technologische vruchten af te werpen. Met zogenaamde hyperspectrale detectie kunnen apparaten meer “zien” dan het blote oog, lezen we in een persbericht van Spectricity.

Augmented reality

“De sensor kan u vertellen wat uw hartslag is, de hoeveelheid zuurstof in uw bloed of de hydratatie van uw huid, terwijl hyperspectrale imagers (beeldvormers, red.) uw huidskleur perfect kunnen afstemmen op cosmetica of bepalen of uw voedsel vers is”, klinkt het.

Spectricity’s gepatenteerde, spectrale sensortechnologie is naar verluidt de enige ter wereld die professionele sensor- en beeldvormingsoplossingen kan maken die klein en energiezuinig genoeg zijn om in een smartphone te passen.

De hyperspectrale beeldvormers kunnen ook worden gebruikt in augmented reality, waarbij de fysieke wereld wordt verrijkt met digitale informatie en objecten beter worden gedetecteerd.

14 miljoen euro

Spectricity kondigde ook aan dat het in een financieringsronde 14 miljoen euro heeft binnengehaald. Dat kapitaal zou worden ingezet voor de ontwikkeling en massaproductie van de hyperspectrale sensoren en imagers.

In 2023 zou het product op de markt moeten komen. Spectricity werkt daarvoor samen met een grote smartphonemaker. Daarnaast wordt gewerkt met ontwikkelaars van toepassingen. De naam van de smartphonemaker is niet bekendgemaakt.

(lb)

Lees ook:

Meer
Lees meer...