Left Right
scrollTop top

Medeoprichter Apple haalt zwaar uit naar Google: “Ik lees zelfs geen mails van mensen met een Gmail-adres “


Medeoprichter Apple haalt zwaar uit naar Google: “Ik lees zelfs geen mails van mensen met een Gmail-adres “

Apple-medeoprichter Steve Wozniak heeft pas zijn Facebookaccount verwijderd en hij wil nu ook niks meer te maken hebben met de diensten van Google. Wozniak doet nu straffe uitspraken zoals “ik lees zelfs geen mails van mensen met een Gmail-adres” en “ik hou er niet van om in een hokje gestopt te worden”.

Steve Wozniak, één van de medeoprichters van Apple, was gisteravond aanwezig op een techevenement van de krant De Tijd. Eén van de onderwerpen die hij aanhield, was de privacymoeilijkheden met grote techbedrijven.

Wozniak stond 35 jaar geleden samen met Steve Jobs en Ronald Wayne aan de wieg van de doorbraak van de pc. Hij verwijderde zijn Facebookaccount als een statement rond privacy en omdat hij het beu was om zoveel tijd op de sociale netwerksite te besteden.

“Ik heb informatie van 5.000 zogenaamde vrienden die ik van haar noch pluim ken”, zei hij. “Als ik mijn tijd nutteloos wil spenderen, speel ik voortaan wel patience.”

Wozniak keert Google de rug toe

Toch is Wozniak actief bezig met het vraagstuk rond privacy in big tech. Nu is hij ook zinnens om voor goed te stoppen met de diensten van Google te gebruiken, “die andere data-opslorper”: “De seconde dat ik terug ben van deze trip in Europa, stop ik met alle Googlediensten. Ik gebruikte er al niet veel meer. Geen Chrome-browser, geen Gmail, geen zoekmachine – ik gebruik al jaren Duck Duck Go (een andere zoekmachine, red.) voor mijn zoekacties.”

“Maar voor sommige diensten had ik geen degelijk alternatief”, ging de 67-jarige verder. “Zo gebruikte ik nog Google Calendar, omdat die meer functies had dan het Apple-alternatief. Maar dat verschil is nu weggewerkt, dus is het moment gekomen om afscheid te nemen. Over een week gebruik ik geen enkele Google-dienst meer. Ik ga zelfs geen mail van Gmail-adressen meer aanvaarden, want dan weet je dat het bedrijf meeleest.”

“Ik heb een hekel aan gerichte reclame. Dat zo’n bedrijf alles wat je doet gebruikt om je in een hokje te stoppen met een hoop mensen die zich gelijkaardig gedragen of gelijkaardig denken, vind ik een vreselijke gedachte.”

Niet pessimistisch over AI

Ondanks alles kijkt Wozniak positief naar de toekomst: “Toen ik aanvankelijk nadacht over bijvoorbeeld artificiële intelligentie, boezemde de idee van zelfbewuste technologie me angst in. Maar hoe langer ik erover nadacht en hoe meer ik begreep dat AI vooral artificieel is, en heel weinig intelligent. We begrijpen ons eigen brein nog niet eens, wat zouden we het kunnen nabouwen. Nee, technologie zal steeds performanter worden, maar dan heel gericht om ons leven beter te maken.”

“Toen 100 jaar geleden de eerste machines het mogelijk maakten om goedkope kleding te maken, waren mensen bang dat er ontslagen zouden vallen. Vandaag hebben we machines die graven, automatische loketten… Jobs veranderen, maar zullen nooit verdwijnen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170